Sven Alkalaj
0

"Blokiranje aktivnosti BiH ka članstvu u evropskoj uniji"

FENA
Na veliko iznenađenje ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, nakon 60. sjednice Vijeća ministara BiH u četvrtak, objavljeno je saopštenje u kojem stoji da je razmatranje Prijedloga o kupovini objekta u Briselu za potrebe Misije BiH pri Evropskoj uniji i Ambasade BiH u Kraljevini Belgiji, odgođeno na zahtjev predlagača, zbog nepostizanja konsenzusa unutar Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopštenju iz kabineta ministra Alkalaja se navodi da je u pitanju neprimjereni postupak i samovolja zamjenice ministra vanjskih poslova Ane Trišić Babić da bez prethodnog informiranja ministra, a koristeći njegovo službeno odsustvo zbog aktivnosti kao člana delegacije BiH na 63. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, traži odgodu razmatranja tako važnog prijedloga.

Radi potpunog infomiranja javnosti potrebno je naglasiti da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić već dva mjeseca, pod različitim objašnjenjima, bez pravne osnove, izbjegavao stavljanje ovog Prijedloga na dnevni red. Ovakvim ponašanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zamjenice ministra vanjskih poslova BiH direktno su usporene aktivnosti i dovedena u pitanje realizacija zaključka Predsjedništva BiH o kupovini objekta u Briselu za potrebe Misije BiH pri Evropskoj uniji i Ambasade BiH u Kraljevini Belgiji, za što su blagovremeno osigurana potrebna sredstva u budžetu za 2008. godinu.

Kupovina objekta je neophodna radi osiguranja uvjeta, uz značajnije povećanje broja diplomatskog i administrativnog osoblja, za realizaciju postavljenih zadataka i obaveza na putu ka punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji.

"Ističemo da za ovakav prijedlog ministru vanjskih poslova BiH nije potreban konsenzus unutar MVPBiH, jer prema Zakonu o Vijeću ministara, ministar samostalno upravlja ministarstvom i upućuje prijedloge Vijeću ministara BiH. Štaviše, iako je ministar Alkalaj ovlašten da samostalno, odnosno bez odobrenja Vijeća ministara, formira komisiju u MVPBiH za kupovinu navedenog objekta, upućivanje Prijedloga na Vijeće ministara BiH je imalo za cilj upravo transparentnost aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH", naglašava se u saopštenju iz kabineta ministra Alkalaja.

Rezultat ove koordinirane opstrukcije strateških interesa BiH ogleda se u činjenici da RS odnedavno posjeduje objekat za svoje namjene u Briselu, dok se BiH želi spriječiti da kupi objekat za potrebe Ambasade i Misije u Kraljevini Belgiji.

Kabinet ministra vanjskih poslova ovim putem izražava oštar protest povodom neovlaštenog preinačenja Prijedloga i najavljuje da će biti poduzete sve zakonske mjere kako bi se postojeća opstrukcija prekinula i zaštitili interesi BiH.