Krug 99
0

Kontroverze u realizaciji Dejtonskog sporazuma

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić u nedjelju je na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu kazao da u okviru Dejtonskog sporazuma postoji još "dosta kapaciteta koji bi BiH učinili jačom, efikasnijom, funkcionalnijom državom".

On je, govoreći o temi „ Kontroverze u realizaciji Dejtonskog sporazuma“, kazao da u cijelosti treba implementirati Daytonski sporazum te da se ne može pristati na pokušaje da se iz njega uzima ono što nekome odgovara, a što ne odgovara opstruirati ili pak odbacivati.

„Postoje još velike mogućnosti u okviru Dejtonskog sporazuma koje, kada bi se iskoristile, značile bi jednu drugačiju Republiku srpsku, prihvatljiviju da tako kažem, i značile bi jaču BiH“, kazao je Tihić.

On je ustvrdio da unazad dvije godine imamo dosta složenu političku situaciju, s tendencijom pogoršavanja.

„Po našim ocjenama, to je krenulo od dana kada je srušen 'aprilski paket' ustavnih amandmana koji je značio daleko jaču BiH, slabije entitete, funkcionalniju vlast. Cijeneći složenu političku situaciju, činjenicu da se iz Dejtonskog sporazuma uzima ono što odgovara, a opstruira ono što ne odgovara, napravili smo analizu Dejtonskog sporazuma da vidimo šta je sve urađeno i posebno šta nije urađeno“, kazao je Tihić.

Govoreći o deklaracije koju je ponudila njegova stranka, kazao je da je njen cilj puna provedba Dejtonskog sporazuma i zaštita ustavnog poretka BiH „koji je unazad dvije godine stalnim, kontinuiranim, antidejtonskim, antibosanskim djelovanjem ugrožen“.

„Želimo ovom deklaracijom zaustaviti snage dezintegracije, snage podjele BiH“, kazao je Tihić.

Prof. dr. Ćazim Sadiković smatra da bi najzanimljivije bilo vidjeti u kojoj fazi razvoja se nalazi naša država, odnosno šta se desilo u proteklih 13 godina otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

„Postavlja se pitanje svima nama da li je bilo moguće da se za ovo vrijeme izgradi moderna, pravna i demokratska država kakva je inače propisana Dejtonskim sporazumom“, kazao je Sadiković.

Dodao je da je pitanje države u okviru kompleksa aneksa koji postoje u Dejtonskom sporazumu centralno pitanje i od rješavanja pitanja države, njene strukture i funkcije, njenog osavremenjavanja, modernizacije, stvaranja funkcionalne države zavisi sudbina društva u cjelini.

„Dayton je postavio dovoljno širok okvir da se napravi moderna država, ali je do nacionalnih političkih snaga, a i međunarodne zajednice, bilo da se taj projekt koji je Dayton dao ostvari“, kazao je Sadiković.