BiH
0

Radmanović uputio pismo dužnosnicima Vijeća Evrope

FENA
Povodom održavanja četvrtog dijela redovne sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) u Strasbourgu od 29. do 30. septembra član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je pismo generalnom sekretaru VE Terryju Davisu i predsjedniku Parlamentarne skupštine VE Luisu Mariji de Puigi u kojem navodi da Predsjedništvo BiH nije usaglasilo stavove u vezi s obraćanjem predsjedavajućeg Harisa Silajdžića PSVE-u.

"Kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, moje ustavno pravo i obaveza mi nalažu da vas obavijestim da Predsjedništvo nije usaglasilo stavove za obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Harisa Silajdžića Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, iako sam to eksplicitno tražio od Harisa Silajdžića pred njegov odlazak u Strasbourg", navodi se u pismu.

Radmanović navodi kako stavovi koje predsjedavajući Predsjedništva BiH bude iznosio u svom govoru ne predstavljaju zvanične stavove BiH, nego lične stavove Harisa Silajdžića, te moli da na taj način budu i tretirani, uz podsjećanje da je Predsjedništvo po Ustavu BiH najviši organ za kreiranje i provođenje vanjske politike zemlje te da se sastoji od tri člana, koji su izabrani iz reda tri konstituivna naroda, i to Bošnjaka, Hrvata i Srba.

"Kako bi se ostvario demokratski i transparentan proces, te isključila mogućnost da predstavnik jednog naroda, a time i cijeli taj narod, bude preglasan, odluke Predsjedništva BiH, uključujući i one koje se tiču nastupa i iznošenja zvaničnih stavova zemlje, donose se konsezusom, odnosno saglasnošću sva tri člana Predsjedništva BiH", navodi se, među ostalim, u Radmanovićevom pismu upućenom dužnosnicima VE, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.