Sulejman Tihić
0

Entiteti nemaju suverenitet i ne mogu se izdvojiti iz BiH

FENA
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA Sulejman Tihić naglasio je da RS ne može niko ukinuti bez volje srpskog naroda, ali isto tako RS se ne može izdvojiti iz BiH kao posebna država niti se može pripojiti nekoj drugoj državi jer je to nemoguće.

On je, obraćajući se danas u Narodnoj skupštini RS, ocijenio da je u pitanju antidejtonsko djelovanje te da glavne opstrukcije dolaze iz RS-a.

S tim u vezi, Tihić je naglasio da ne misli da je antidejtonski čin osporavanje grba i himne RS-a, jer je i Ustavni sud BiH ocijenio da su ti simboli diskriminirajući.

Tihić se osvrnuo i na skupštinsku informaciju koja je pripremljena za današnje posebno skupštinsko zasjedanje, a nešto je drugačija od današnjeg Kuzmanovićevog govora pred poslanicima. Lider SDA je istaknuo da je znatan dio ponuđenih zaključaka prihvatljiv, posebno dio da je BiH zajednička država i srpskog naroda, da BiH ne može biti ni opstati na konceptu kolektivne krivice i trijumfa jednog kolektiviteta te da ne može opstati bez ravnopravnosti njenih naroda i dogovora političara.

Navodeći da ne želi da bude advokat predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića povodom njegovih govora u Generalnoj skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Tihić je kazao da većina poslanika Skupštine RS-a koji o tome danas raspravljaju i nema Silajdžićev izvorni govor u cjelini te da se u složenoj političkoj situaciji ne nalazimo samo zbog tih izlaganja.

"To sve potiče još od prije dvije godine i vremena kada nisu usvojeni ustavni amandmani te poslije one retorike koja je uslijedila tokom izborne kampanje, kao i poslije nje, i određenih izjava i ponašanja, a između ostalog, uslijedile su iz RS-a“, rekao je Tihić.

Naglasio je da bi punom implementacijom Dejtonskog sporazuma svi dobili, entiteti bi bili prihvatljiviji za sve njihove građane, a BiH funkcionalnija i jača država po mjeri svih njenih građana.

To bi, naglasio je, znatno olakšalo i ubrzalo put BiH prema Evropskoj uniji i NATO-u.

On se u obraćanju poslanicima Skupštine RS-a posebno osvrnuo na reakcije iz RS-a koje su uslijedile na nedavno usvojenu deklaraciju SDA, ističući da je primarni cilj te deklaracije puna provedba Dejtonskog sporazuma te da u tom dokumentu niko ne optužuje, jer odgovornosti ima na svim stranama "negdje više, negdje manje".

Tihić je naglasio da je SDA u svojoj deklaraciji istakla koji sve dijelovi Dejtonskog sporazuma nisu provedeni u potpunosti, navodeći da se iz tog dokumenta ne može prihvatiti ono što se nekome sviđa, a ne primjenjivati ono što se ne sviđa.

"Rekli smo da prema Aneksu 1. o vojnim aspektima nisu uspostavljene trajne mjere sigurnosti i kontrole naoružanja jer to radi EUFOR, kada je u pitanju Aneks 4., tvrdimo da nije osigurana ravnopravnost naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH i nije izvršeno usklađivanje ustava države i entiteta s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama“, rekao je Tihić. Podsjetio je da su još na snazi diskriminatorske odredbe o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine.

Naveo je da nisu potpuno usaglašeni entitetski i državni ustavi, nisu objedinjene institucije ombudsmena, nije osigurana ravnopravnost naroda i građana u zapošljavanju u institucijama na svim nivoima, nije u potpunosti proveden Aneks 7. koji govori o izbjeglicama, raseljenim i povratnicima, zatim Aneks 9. u vezi s javnim korporacijama što je uvjet za evropske integracije i drugo.

Tihić je kazao i da smo svjesni punih posljedica zatvaranja OHR-a prije pune implementacije Dejtonskog sporazuma.

"Ukazali smo da bi to moglo dovesti do novih konfrontacija pa i sukoba. Mi to nikako ne želimo“, naglasio je lider SDA i dodao da kao odgovorna i najača bh.stranka ništa ne žele da prepuste slučaju.

Teško uspostavljeni mir, ponovio je, najveća je vrijednost Dejtonskog sporazuma i zato se mora učiniti sve da se on sačuva.

Inače, pored lidera SDA poslanicima Skupštine obratili su se i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je rekao da za njega nema ništa sporno u skupštinskoj informaciji, ali da je ona neopravdano izazvala burne reakcije OHR-a.

"Ta informacija koja je pripremljena za Skupštinu RS-a je odlična i dejtonska, a imaju samo tri-četiri riječi o kojima se može raspravljati", smatra Radmanović.

Govorio je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Milorad Živković. Zatražio je od Skupštine RS-a da se založi za očuvanje entitetskog glasanja u državnom parlamentu.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović u uvodnom izlaganju nije spominjao referendum, ali je predložio da Skupština usvoji stav kojim zahtijeva pokretanje postupka da bi se izvršila kritička analiza neustavno prenesenih nadležnosti s entiteta na zajedničke institucije i mogućnost njihovog najvećeg povrata u prvobitnu nadležnost entiteta.

Uslijedilo je i izlaganje premijera RS-a Milorada Dodika koje je, što i nije praksa u Skupštini, trajalo oko sat vremena i obuhvatilo sva prijeratna dešavanja, period poslije i odnose u BiH te djelovanje međunarodnih predstavnika u BiH.