Finansijska kriza
0

Ugroženoj Mađarskoj potrebna pomoć MMF-a

FENA
Mađarska će možda biti prva zemlja Evropske unije koja će od Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) zatražiti kredit za prevazilaženje finansijske krize, objavljeno je u Bruxellesu.

MMF je saopćio da je zajedno s EU-om spreman ponuditi finansijsku i stručnu pomoć Mađarskoj kojuje zbog unutrašnjega i vanjskog deficita uveliko ugrožena trenutnom finansijskom krizom.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany je, međutim, izjavio da će iskoristiti pomoć MMF samo u krajnjem slučaju. "Ponuda MMF pokazuje kako nismo sami i da imamo jake saveznike", rekao je Gyurcsany.

Kurs nacionalne valute forinte krajem prethodne sedmice pao je na dvogodišnji minimum od 272,5 forinti za jedan euro, kada su investitori premjestili svoj novac izvan zemlje, a vlada i centralna banka predstavile su mjere za podrška finansijskih tržišta i bankarskog sistema. Pored ostalog, ponudiliesu najvećoj domaćoj banci OTP garancije za sve njene međubankarske pozajmice.

Mađarski parlament je također, po uzoru na ostale zemlje EU-a, povećao limit za osiguranje štednih uloga sa šest na 13 miliona forinti (oko 50.000 eura).

Evropska unije je kritizirala Mađarsku zbog pristupa ekonomskim problemima. Budimpešta je lani zabilježila najviši deficit javnih finansija u zemljama EU-a od 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ljetos je mađarska vlada najavila da će ove godine smanjiti deficit javnih finansija na 3,4, a naredne na 2,9 posto BDP-a, prenio je Tanjug.

Sada je ministar finansija Janos Veres morao priznati da finansijska kriza ugrožava te planove.