BiH
0

Probijen tunel Oštrik na Sarajevskoj zaobilaznici

Sarajevo-x.com
Trinaest mjeseci od potpisa ugovora o gradnji Sarajevske obilaznice, tunelski radnici SCT-a su svečano probili drugu cijev tunela Oštrik.

Nakon što je u obe cijevi tunela zasijala dnevna svjetlost, radovi na tunelu su se preselili u drugu polovicu. Svečanosti proboja tunela su se pored vodstva SCT-a pridružili i Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, ministar za promet i komunikacije Nail Šećkanović, direktor JP direkcije cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić i drugi visoki predstavnici iz politike. Nezavisno od dodatnih zahtjeva tokom gradnje, gradnja tunela na obilaznici će biti okončana prije roka, tj. septembra iduće godine.

Tunel Oštrik je jedan od osam velikih i brojnih manjih objekata, koje gradi SCT na sarajevskoj obilaznici između Jošanice i Butila, zajedno sa podizvođačem, firmom BBM iz Bosne i Hercegovine. Dvocijevni tunel Oštrik čine 275 i 294 metra duge cijevi. Južni portal tunela se nastavlja na vijadukt Rječicu, a na to u tunel Ožega. Po izlazu iz tunela Ožega autocesta se produžava na vijadukt Reljevo, sve do petlje Butila. Rudarski radovi oba tunela na sarajevskoj obilaznici se izvode po tzv. novoj austrijskoj tunelskoj metodi u više faza. Prva faza se sastoji od iskopa kalote, druga od iskopa stepenica, a treća i četvrta faza od iskopa podnožnog svoda. Iskopi se izvode probijanjem i miniranjem, a na to slijedi ugradnja primarne podgradnje. U tunelu Oštrik su radnici SCT-a dosad izveli sanaciju primarne podgradnje i u cjelosti završili južni portal. U desnoj cijevi je gradnja temelja podnožnog svoda u cjelosti završena, a u lijevoj cijevi je završeno 80% tehničkih radova. Proboju slijedi završavanje temeljnog svoda, ugradnja niša i hidroizolacije u obe cijevi, zatim će radnici SCT-a do sredine ljeta izvesti ugradnju sekundarne betonske obloge.

Iako je bilo po projektu predviđeno da će SCT sanirati 1/3 postojeće cijevi, na posljetku se pokazalo da je sanacija mnogo obimnija. Na osnovu zatečenog stanja i novih pokazatelja, SCT je morao sanirati čak 90% desne cijevi. SCT-ovi stručnjaci su morali temeljito dopuniti osnovi projekat. Na posljetku se iskazalo, da je projekat, koji je izrađen od stranih projektanata, izrađen za drugačije prilike, kao što su bile zatečene u tom stjenskom masivu. Zato su stručnjaci SCT-a osnovni projekat prilagodili na sistem gradnje po novoj austrijskoj tunelskoj metodi. Nezavisno od dodatnih zahtjeva, tuneli na sarajevskoj obilaznici će biti završeni prije ugovorenog roka.

Citat Predsjednika Upravnog odbora SCT-a , gosp. Ivan Zidar:

»Pogotovo je za mene bitna sada već istorijska saradnja sa ljudima iz Bosne i Hercegovine. SCT je uvjek imao više od polovine svih zaposlenih ljudi iz BiH, a sada po mom mišljenju, odlično sarađujemo sa narudžbenikom i nadzorom pa i sa podizvođačima.«

5,7 kilometara duga sarajevska obilaznica između Jošanice i Butila u punom profilu će imati na obje strane dvije vozne trake, te zaustavnu traku. Obilaznica uključuje i petlju Butile, sa četiri priključne rampe u dužini 2,7 kilometara. Radnici na obilaznici grade pored Oštrika, još i tunel Ožega (405 i 389 metara), tri vijadukta: Oštrik (140 metara), Rječica (90 metara) i Reljevo (od 170 do 190 metara), te dva 70 metara duga mosta, Bosna 1 i Bosna 2. Radnici SCT-a grade i druge manje objekte i ostalu potrebnu saobračajnu opremu. Na cijeloj obilaznici će biti ugrađeno 750 hiljada kubnih metara nasipa, 120 hiljana kubnih metara betona, 45 hiljada tona asfalta , i izvršit će se 200 hiljada kubnih metara iskopa. Naručioc gradnje sarajevske obilaznice je JP Direkcija cesta Federacije BiH, vrijednost ugovora je 56,7 miliona eura. Izvođač radova je SCT koji će radove zaključiti u ugovorenom roku.