BiH i EBRD
0

Potpisana dokumentacija za kredit za Koridor 5-C

FENA
Ministar trezora i finansija BiH Dragan Vrankić i direktor Poslovne grupacije za jugoistočnu Evropu, zapadni Balkan i telekomunikacije Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Peter Reiniger potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za Projekt koridor 5-C.

Ugovor je vrijedan 180 miliona eura i predstavlja važan korak u konačnoj realizaciji Projekta izgradnje koridora 5-C.

"Koridor 5-C predstavlja infrastrukuru koja je neophodna BiH. Ovaj kredit nije veliko opterećenje za BiH, s obzirom na to da je BiH umjereno zadužena zemlja, i ovaj kredit će se moći servisirati bez ikakvih problema", kazao je Vrankić.

Vrankić je informirao prisutne da je pokrenuta inicijativa za uvođenje dodatnih akciza na gorivo, od kojih bi godišnje, BiH prikupila od 100 do 120 miliona eura. To, tvrdi Vrankić, neće biti drastično uvećanje i iznosit će svega 10 feninga po litru goriva.

U okviru ceremonije potpisana su još tri ugovora. Ugovor o podršci zajmu između FBiH i EBRD-a potpisali su Reiniger i predsjednica FBiH Borjana Krišto, Projektni ugovor između FBiH i EBRD-a potpisali su federalni ministar prometa i veza Nail Šećkanović i direktorica transportnog tima EBRD-a Sue Barett, a Supsidijarni ugovor o zajmu između Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva finansija FBiH potpisali su ministri Dragan Vrankić i Vjekoslav Bevanda.

Koridor 5-C, istakao je Reiniger nakon potpisivanja ugovora,od iznimne je važnosti ne samo za BiH već i za zemlje u regionu, prvenstveno Hrvatsku i Mađarsku.

"Kao što je već poznato, koridor vodi iz Budimpešte, prolazi kroz cijelu BiH i završava u Pločama. EBRD će i u budućnosti podržavati ovaj i slične projekte u finansijskoj infrastrukturi, korporativnom sektoru i infrastrukturi", kazao je Reiniger.

EBRD je do sada u BiH uložio 780 miliona eura kroz 71 projekt, prvenstveno iz infrastrukture i bankarskog sektora. S današnjim ugovorom ta cifra iznosi gotovo milijardu eura što je najviše novca što je uloženo u bilo koju zemlju zapadnog Balkana.

Prema najavama iz resornih ministarstava, prvi radovi na koridoru 5-C bi trebalo početi već u aprilu.