Regija
0

Đukanović optužio Beograd za pogoršanje odnosa zbog Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Crnogorski premijer Milo Ðukanović optužio je u utorak Beograd za pogoršanje crnogorsko-srbijanskih diplomatskih odnosa pošto je Podgorica priznala kosovsku neovisnost.

"Beograd je otkazivanjem gostoprimstva crnogorskoj veleposlanici Anki Vojvodić odgovoran za pogoršanje odnosa dvije države", ustvrdio je Ðukanović.

Crnogorski premijer je ponovio da je Crna Gora odlukom da prizna Kosovo slijedila političku stvarnost, a ne iluzije, da je taj potez na tragu crnogorskih nacionalnih i državnih interesa te da će daljnji odnosi Podgorice i Beograda ovisiti o srbijanskom stajalištu.

"Griješe svi koji misle da je Beograd jedina adresa koja je važna za Crnu Goru i njezinu vanjsku politiku. To nam je važna adresa i želimo s njom razvijati dobre odnose, ali su za nas bitne i ostale i zato griješe svi koji misle da ćemo mi sada moliti da Srbija promijeni svoje odluke", kazao je Ðukanović Radiju Crne Gore.

Po njegovoj ocjeni Crna Gora je, nakon reakcije Beograda, pokazala zavidnu političku snošljivost te nije povlačila nikakve recipročne mjere, čime je iskazala spremnost da "nastavi razvijati dobrosusjedske odnose Crne Gore i Srbije".

"Srbija treba znati da je s naše strane pružena ruka i prema njima i prema drugima, jer držimo da je dobra suradnja u regiji uvjet za ostvarivanje onoga što nam je zajednički interes - stabilnost i europska budućnost", kazao je Ðukanović.

Nakon crnogorskog priznanja Kosova oštro je reagirala crnogorska oporba, a Srpska lista (koalicija manjih srpskih stranaka) organizirala je i prosvjede koji su se pretvorili u nasilne demonstracije. Oporba je tražila poništenje Vladine odluke o priznanju te raspisivanje referenduma o tom pitanju ili izvanrednih izbora do kraja godine. Srpska lista u međuvremenu je napustila parlament, a ostale su stranke zadržale pravo nazočiti sjednicama samo kad je riječ o temama koje su za njih važne.