Sarajevo
0

Otvoren Trg Karla Paržika na Marijin dvoru

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Danas je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac zajedno s unukom Karla Paržika, koja je došla iz Beča, otkrila ploču s imenom Karla Paržika po kojem će se zvati trg ispred crkve Sv. Josipa na Marijin dvoru.

Grad Sarajevo i Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini priredili su danas zvanično imenovanje spomenutog trga po Karlu Paržiku. Otkrivanju ploče prisustvovali su, Jiří Kuděla, ambasador Češke Republike u BiH i unuka Karla Paržika, Silvia Paržik, te veliki broj novinara i neznatan broj građana.

Ovaj događaj je svojevrsni nastavak aktivnosti odavanja počasti ovom značajnom graditelju, koja je počela prošle godine obilježavanjem 150-te godišnjice njegovog rođenja.

Večeras će u terminu od 22 sata na Kantonalnoj televiziji Sarajevo biti emitovan dokumentarni film "Graditelj Sarajeva Karlo Paržik", autorice Leile Kurbegović, o životu i radu ovog arhitekte i građanina Sarajeva.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Karlo Paržik (1857.-1942.) je projektovao mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte. Crkva Sv. Josipa na Marijin dvoru, ispred koje je trg danas dobio njegovo ime, bila je njegov posljednji projekat.