Kultura
0

"Švedsko srce moje majke" dobitnik nagrade "Alija Isaković"

FENA
Žiri za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta na bijenalnom konkursu Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" jednoglasno je donio odluku da se nagrada "Alija Isaković" dodijeli drami "Švedsko srce moje majke" autora Zilhada Ključanina.

O dobitniku nagrade odlučivao je žiri u sastavu Zlatko Topčić, književnik, Strajo Krsmanović, kritičar, i Nedžad Fejzić, profesor i predsjednik žirija, saopćeno je iz "Preporoda".

Na konkurs je prijavljeno osam žanrovski i vrijednosno vrlo razuđenih dramskih tekstova.

Članovi žirija su također jednoglasno, pored nagrađene drame, u najuži izbor uvrstili i drame "Posljednja bosanska kraljica Mara Jelena i mošti sv.Luke" (šifra Gral ) autorice Emine Žune te "Gazi Husrev-beže" ( šifra 016) autora Džemaludina Latića.

Zilhad Ključanin, prema ocjeni žirija, u spomenutoj drami tka priču koja tematsko-motivski progovara o egzistencijalnoj muci bosanskih izbjeglica u Švedskoj.

To je dramska priča koja se opravdava i motivacijski i dramaturški. Gotovo svi likovi Ključaninove drame, određeni Bosnom koju u svojim ranjenim dušama nose kao aksiološki zadatu mjeru svoje ljudskosti, jesu, zapravo, u svojevrsnom egzistencijalnom kavezu u kojem je "uvježbavanje boli" suštinska odrednica čovjekovog bivanja.

Pisana je iz vizure ljudske duše, svojim krajnje svedenim minimalističkim dijalozima, u kojima neizgovoreno ima veću težinu od kazanog, poetičnošću svoga pisma, gradeći lirsku, sjetnu atmosferu, insistira prije svega na drami doživljaja i na taj način "otvara" svoje junake u "živoj muci" njihovog postojanja.

U odluci žirija dalje se navodi da je rezultat Ključaninovog dara i njegova sposobnost da ispredajući dramsku priču kroz tzv. "malog" čovjeka i tihi kujundžiluk intimne ljudske drame, predoči i univerzalne vrijednosti bošnjačkog/bosanskog Weltanschaunga.

Žiri naglašava da je riječ o autoru koji ima svoj duhovni stav i simbolički svijet u kojemu se, uprkos sasvim bjelodane svijesti o čovjeku kao biću graničnih situacija u svijetu zla i obezljuđene ravnodušnosti, jasno artikulira teleološka ideja dobra i djelovanja na njenim principima.

O datumu dodjele nagrade "Preporod" će naknadno obavijestiti javnost.