Kosovo
0

Protesti u Prištini protiv EULEX-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U utorak, kad je po najavama trebao biti proglašen početak rada evropske misije EULEX-a, više hiljada građana protestvovalo je u Prištini protiv raspoređivanja EULEX-a po planu od šest tačaka glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji su odbacile i kosovske vlasti, a protest je organizovalo 20-ak nevladinih udruženja i Kosovska unija nezavisnih sindikata.

Jedan od organizatora protesta, vođa pokreta "Samoodređenje" Albin Kurti, optužio je kosovske dužnosnike, predsjednika i premijera Fatmira Sejdiua i Hashima Thacija, da su samo na riječima protiv plana glavnog tajnika UN-a, po kojem, uz ostalo, EULEX treba biti neutralan prema kosovskom statusu.

Kurti je rekao da ta neutralnost misije EU-a zapravo znači da se ne priznaje kosovska nezavisnost i da proces utvrđivanja statusa ostaje otvoren.

I drugi govornici na skupu osudili su stajalište o neutralnosti, ističući da raspoređivanje EULEX-a na temelju Rezolucije 1244 VSUN-a legalizuje srpsku paralelnu vlast na Kosovu, odnosno njegovu podjelu.

Kosovski dužnosnici optuženi su da nisu rekli građanima istinu o tome da su prihvatili plan glavnog tajnika Ban Ki-moona.

Prvi put su na jednom protestu istaknute parole protiv najviših dužnosnika, a za premijera Thacija je rečeno da je "izdajica".

"Dole UNMIK", "Dole EULEX" , glavne su parole protestnog skupa na kojem se zahtijevalo da se ne provode planovi koji vode podjeli Kosova.

Sudionici protesta su se okupili ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke, a glavni skup održan je pred sjedištem UNMIK-a u kojem će biti i EULEX. Na zidovima zgrade su ispisali "EULEX made in Srbija" i "UNMIK je kolonizator". Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Lamberto Zannieri za protestante je persona non grata. Skup je završio bez incidenata.

U povodu početka rada EULEX-a, čija je zadaća osigurati vladavinu prava u djelovanju policije, sudstva i carine, u utorak nije održana prigodna svečanost jer voditelj misije, bivši zapovjednik KFOR-a francuski general Yves de Kermabon, trenutno nije na Kosovu zbog najnovijih savjetovanja s predstavnicima EU-a. Stvaran početak rada misije službeno se najavljuje za sredinu iduće sedmice.

EULEX, s oko 1.300 pripadnika, trebao bi se rasporediti na cijelom kosovskom prostoru. Neslužbeno se saznaje da će na sjeveru, u srpskim područjima, EULEX na početku biti samo simbolično prisutan, a za početak potpunog djelovanja i na srpskim područjima, bit će potrebno, kako se najavljuje, razdoblje od četiri mjeseca.