Online PR
0

Starbucks, Ford i Pepsi koriste Twitter

Sarajevo-x.com
Velike kompanije poput Starbucksa, Forda i PepsiCo odlučile su ići u korak s tehnologijom te su počele koristiti veoma popularan online messaging web sajt Twitter za vlastitu promociju i direktnu komunikaciju s kupcima.

Twitter, web sajt za socijalno umrežavanje i "mikro-blogging" na kojem korisnici mogu postavljati kratke tekstualne poruke, postao je novo PR sredstvo nekih od nauspješnijih kompanija na svijetu.

Tako je, prema riječima Boba Pearsona, jednog od direktora u Dellu, ovaj proizvođač kompjutera ostvario zaradu od milion američkih dolara upravo zahvaljujući obavijestima postavljenim na Twitteru.

Također, PR osoblje američkog proizvođača gaziranih pića PepsiCo počelo je ostavljati poruke na Twitteru nakon što se njihova reklama u kojoj "kalorija" izvrši samoubistvo našla na udaru kritike. Huw Gilbert, komunikacijski menadžer u PepsiCo Internationalu, na Twitteru je objavio poruku u kojoj piše: "Slažemo se da je ova reklama potpuno neprimjerena; izvinjavamo se i znajte da se više neće prikazivati".

"Hvala vam... jer ste imali petlju da se u ime Pepsi pojavite na Twitteru i objasnite nam šta će se sada desiti s reklamom", odgovorio je jedan od mnogobrojnih članova Twitter zajednice.

Kako otkriva britanski Telegraph, lista kompanija kojima je Twitter poslužio kao odličan prostor za promociju proizvoda i kvalitetniju podršku korisnicima sve je duža, a na njoj su osvanuli lanac maloprodaje toplih napitaka Starbucks, proizvođač automobila Ford, kao i Comcast, JetBlue i Home Depot.

Početkom decembra, Mike Wilson (37), softverski inžinjer iz Denvera (Colorado) uspio je preživjeti pad aviona na međunarodom aerodromu u Denveru, a na naslovnice je dospio, jer je odmah na Twitteru napisao šta mu se dogodilo.