SAD
0

Grupa muslimana izbačena iz aviona

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Devet muslimana izbačeno je na Staru godinu iz aviona koji se iz Washingtona uputio prema Floridi, nakon što su ostali putnici čuli njihove "sumnjive" komentare o sigurnosti u avionu, objavio je u petak AP.

Kashif Irfan, jedan od izbačenih putnika, otkrio je Washington Postu kako je do nesporazuma došlo kada je njegov brat započeo razgovor o najsigurnijem sjedištu u avionu. "Moj brat i njegova supruga raspravljali su o nekim aspektima sigurnosti putnika u avionu. Samo je prokomentarisao kako su motori smješteni odmah pored njegovog prozora".

Zbog negodovanja ostalih putnika, devet putnika islamske vjeroispovjesti nije moglo nastaviti svoje putovanje, te im nije bilo dozvoljeno rezervisati karte za novi let. Iako su agenti FBI-ja nakon ispitivanja zaključili da nije bilo nikakvih sumnjivih aktivnosti tokom pomenutog leta i zamolili osoblje AirTran Airwaysa da im dozvole da se ukrcaju na avion, grupa muslimana se na kraju na željenu destinaciju morala uputiti avionom US Airwaysa.

Američki anesteziolog Irfan (34) smatra kako su on i ostali muslimani izbačeni sa leta zbog svoje pojave, jer su muškarci nosili brade, a žene su bile pokrivene.

Irfan i njegov brat odvjetnik rođeni su u Detroitu, a danas sa svojim porodicama žive u Alexandriji. Putovali su sa svojim suprugama na odmor, a Irfan je na put poveo i tri maloljetna sina.

Glasnogovornik AirTran Airwaysa Tad Hutcheson oglasio se povodom indicenta koji se 31. decembra desio u avionu koji je poletio sa aerodroma Reagan u pravcu Orlanda (Florida), te objasnio kako se radilo o običnom nesporazumu. Također je stao u odbranu avionske kompanije, te naglasio kako su se u ovom slučaju poštovali postojeći zakonski propisi.

Jedan od izbačenih putnika, Abdur Razack Aziz, za CNN je kazao kako ozbiljno razmišlja da podnese tužbu protiv avionske kompanije AirTran Airways.