LDSBiH
0

Formirati sud za ratne zločine počinjene na Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjedništvo Liberalno-demokratske stranke (LDS) Bosne i Hercegovine osudilo je na današnjoj sjednici ratne zločine i užasne masakre nad civilnima Gaze.

Pedsjedništvo LDS-a je pozvalo državno Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlament BiH da od nadležnih institucija u svijetu, Ujedinjenih naroda, OSCE-a te ICJ-a zatraže procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih u posljednjih 60 godina na području Bliskog Istoka, tj. današnjih Palestine, Libanona, Sirije i Izraela u nadi da će takva aktivnost zaustaviti agresiju Izraela na Pojas Gaze.

Bh vlasti, prema mišljenju LDS-a, treba hitno da zatraže u Ujedinjenim narodima formiranje međunarodnog suda za ratne zločine na području Bliskog Istoka na isti način kako je organizovan Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

"Niko u svijetu kao Bosna u Hercegovina, njeni ljudi, njene institucije i vlast nemaju tako jasno i čvrsto moralno pravo da pokrenu ovo pitanje. Upravo mi u BiH, mi koji smo tako dugo bili ubijani, izgladnjivani i uništavani, mi smo ti koji treba da dignu najjači glas protiv ovoga što se dešava u Palestini i području Gaze. Mi koji smo to sve pretrpjeli prije 15-tak godina, moramo učiniti sve da se genocid sličan onome nad nama, ali čak i gori, zaustavi", navedeno je u saopćenju za javnost upućenom sa sjednice Predsjedništva LDS-a.

Dalje, LDS pita zašto je bh. vlastima tako teško kazati da su izraelske vlasti odgovorne za strašni zločin protiv civilnog stanovništva.