UG 'Pomoć životinjama-Help Animals'
0

Spriječite odstrel pasa na sarajevskim ulicama

Sarajevo-x.com
Udruženje građana 'Pomoć životinjama-Help Animals' u petak je poslalo protestno pismo svim medijima u kojem obavještavaju javnost da će se u nedjelju u Sarajevu vršiti odstrel pasa lutalica. Prijatelji životinja zgroženi su ovom nehumanom akcijom i pozivaju građane da spriječe odstrel životinja. U protestnom pismu stoji:

'Tragom informacije da će lovačko društvo iz Starog grada Sarajevo dana 18.01.2009. godine (nedjelja) na padinskim dijelovima općine (Faletići, Hladivode, Gornje i Donje Biosko itd.) vršiti odstrel, odnosno brutalno ubijanje uličnih pasa, na očigled svih građana, ulazemo oštar protest i tražimo da se ta nehumana akcija hitno spriječi, te pristupi humanom načinu rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa europskom praksom.

Pitamo se na osnovu kakvog i čijeg odobrenja će se to raditi te na osnovu kojeg zakonskog uporišta?

Smatramo da je ovo najužasniji način rješavanja problema velikog broja napuštenih i pasa lutalica u našem gradu, za koje opet mislimo da smo mi kao društvo isključivo krivi. Napuštene životinje i način na koji se rješavaju problemi u vezi sa njima ogledalo su stanja u društvu. Trebamo pristupiti sistematskom rješavanju ovog problema u skladu sa europskom praksom i principima Zakona o zaštiti životinja BiH, pri čemu životinje neće biti zlostavljane i ubijane.

Udruženje građana "Help Animals" Sarajevo se oštro protivi ovim metodama, tim više što smo mi tokom niza godina nakon rata, zbrinuli i udomili hiljade pasa lutalica. Takodjer smo zagovornici metode "uhvati - steriliši - pusti", čime bismo izbjegli nepotrebno ubijanje životinja, i nakon izvjesnog vremena riješili problem velikog broja napuštenih i pasa lutalica.

Pored toga, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine koji je u procesu usvajanja u Parlamentu BiH i koji će vrlo brzo, najdalje za mjesec dana, stupiti na snagu, kaže da se ovaj problem mora rješavati humanim metodama, tj. bez patnje, sterilizacijama i smještanjem pasa u skloništa, a nikako ubijanjem.

Stoga tražimo od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih ovlaštenja spriječe ovu akciju i učine sve kako bismo konačno počeli rješavati ove probleme kao ostali civilizirani svijet.

Molimo predstavnike ambasada da se uključe i svojim autoritetima pomognu pri rješavanju ovog problema.

Molimo sredstva javnog informiranja da objave ovaj protest i osude planiranu akciju ubijanja pasa lutalica, te da u narednom periodu detaljnije informiraju naše građane o zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u fazi usvajanja te da na taj način pomognu propagiranje ideje nenasilja nad životinjama i promjenu našeg odnosa prema nezaštićenim životinjama.

Svi zajedno to možemo!!!', stoji u pismu.