BiH
0

U Mostaru obilježen Dan holokausta

FENA
Dan sjećanja na holokaust, odnosno na stradanje oko 6 miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu, obilježen je jutros u Mostaru.

Na spomenik ubijenim Židovima u Drugom svjetskom ratu vijence su položili i zapalili svijeće predsjednica Židovske zajednice u Mostaru Erna Danon Cipra i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Tom prigodom gradonačelnik Bešlić istaknuo je kako se užasi iz Drugog svjetskog rata nikada više ne smiju ponoviti, poručivši da cijeli svijet mora raditi na čuvanju mira i boriti se protiv međusobnog ubijanja.

"Želimo poručiti da nismo zaboravili žrtve i sva stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, kao ni stradanja svih drugih ljudi", kazao je gradonačelnik Bešlić te pozvao da se što prije sankcioniraju odgovorni za grafite uvredljivoga sadžaja za Židove, koji su nedavno osvanuli na objektima u Mostaru i za koje još niko nije odgovarao.

U BiH je u Drugom svjetskom ratu od petnaest hiljada Židova za vrijeme progona i okupacije stradalo njih dvanaest hiljada u brojnim koncentracijskim logorima širom bivše Jugoslavije.

Također, 27. januara obilježava se i oslobođanje najvećeg nacističkog logora smrti Auschwitz, na jugu Poljske.