Svijet
0

Kanada i EU protiv SAD-a

FENA
Foto: Made in USA
Foto: Made in USA
Evropska unija i Kanada izrazile su zabrinutost da bi američki paket za stimulaciju privrede, vrijedan preko 800 milijardi dolara, mogao voditi u pravcu protekcionizma.

Posebno je sporna klauzula nazvana "Kupuj američko" koja bi trebalo da osigura korištenje samo američkog gvožđa i čelika u infrastrukturnim projektima dogovorenim u paketu.

U pismu upućenom Bijeloj kući i Kongresu, EU navodi da, bi ukoliko bude usvojen, paket predstavljao opasan presedan. Slične primjedbe je iznijela i Kanada, koja traži izuzeće. Paket trenutno razmatra američki Senat.

Predsjednik Barack Obama je upozorio senatore obje stranke protiv blokiranja paketa i podsjetio ih na viši cilj očuvanja zaposlenosti i stvaranja novih radnih mjesta. "Paket za obnovu koji želimo da bude odobren je napravljen s ciljem da ljudi koji su izgubili posao i dalje mogu da dobijaju socijalnu pomoć i zdravstvenu zaštitu... Za izgradnju infrastrukture, obnovu puteva, mostova i drugih objekata, kako bismo mogli da vratimo ljude na posao."

Obamin paket mjera već je potvrđen u donjem Predstavničkom domu Kongresa, mada bez ijednog glasa podrške republikanskih kongresmena koji kažu da se protive ogromnom zaduživanju i povećanju državne potrošnje.

Republikanci smatraju da u nastojanju da se pokrene privreda i poveća posustala tražnja pre svega treba da budu smanjeni porezi na privredu i pojedince.

Slične pakete za revitalizaciju svojih privreda, mada u mnogo manjim iznosima od američke, objavile još vlade Francuske i Australije.

Pariz je izdvojio 33 milijarde dolara, a Canberra oko 25 milijardi dolara za mjere koje će se uglavnom zasnivati na ulaganja u infrastrukturne projekte u nadi da će se tako stvoriti nova radna mjesta i podstaći tražnja.