U Velikom parku
0

Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U centru Sarajeva, na lokalitetu Velikog parka, građani napokon imaju prilike vidjeti kako izgleda spomenik posvećen tragično prekinutim životima djece koja su stradala u ratu od 1992. do 1995. godine u ovom gradu.

Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog grada urađeno je prema idejnom rješenju skulptora Mensuda Keče, koji je zajedno sa ostalim umjetnicima na spomeniku radio više od godinu dana.

Kečo ističe da je ovo za njega bio veliki poduhvat, te da je zadovoljan rezultatima vrijednog rada na izgradnji spomenika za nesretno prekinuta djetinjstva.

"Smatram da spomenik ima prihvatljivo likovno rješenje, te da korespondira sa modernim vremenom u kojem živimo. Komisija je jednoglasno prihvatila moje idejno rješenje, a i obični građani koji svaki dan prolaze kraj Velikog parka imaju pozitivne kritike“, istakao je Kečo.

Napomenuo je da je prilikom pravljenja spomenika prije svega htio da pošalje simboličnu poruku, te da kroz umjetnost ispriča priču o pogibiji nedužne djece.

"Spomenik se sastoji od bronzanog prstena koji je napravljen od čahura granata i ostale municije. Čahure smo skupili poslije rata, istopili ih i izlili u prsten. Na prstenu su otisnute dječije stope, koju su otisnuli djeca srodnici ubijene djece u ratu. Dvije odvojene staklene skulpture u sredini predstavljaju majku koja želi da zaštiti svoje dijete“, objasnio je skulptor.

Kečo je dodao da u Velikom parku preostaje još postavljanje pumpe za vodu i posebne rasvjete za spomenik. Kečo nije mogao precizirati kada će se održati svečana ceromonija otkrivanja spomenika, ali je pretpostavio da bi se to moglo desiti 6. aprila za Dan grada Sarajeva.