Protest radnika "Aide"
0

Tuzla i dalje blokirana, u toku su pregovori

FENA
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
Redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona je prekinuta nakon što su radnici Fabrike obuće "Aida", izrevoltirani činjenicom da ih niko od nadležnih iz Skupštine i Vlade ne želi primiti, blokirali dvije raskrsnice u Tuzli, jednu kod BKC-a gdje se Skupština održava i drugu kod Fabrike obuće "Aida".

Predstavnici sva tri sindikata "Aide" trenutno razgovaraju sa članovima Vlade Tuzlanskog kantona da bi pokušali naći rješenje.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Amir Fazlić, u međuvremenu je kazao da će, u slučaju da se ne pronađe rješenje, biti prekinuta sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Radnici Fabrike obuće "Aida", koji već danima protestuju ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, danas su bukvalno blokirali Tuzlu, odnosno saobraćaj u ovom gradu i na sjevernoj i na južnoj saobraćajnici. Na ovu nepopularnu mjeru, kako kažu, odlučili su se jer niko ne želi više komunicirati s njima niti riješiti njihov problem.

Oko 700 radnika, uz podršku nekoliko nevladinih organizacija blokiralo je raskrsnice kod Fabrike obuće "Aida" i kod Bosanskog kulturnog centra.

Policijski komesar Nedim Mutapčić potvrdio je da policija za sada neće reagovati da bi se osiguralo nesmetano odvijanje saobraćaja u Tuzli.

"Čekamo da vidimo šta će odlučiti Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona da bi se riješio status radnika Fabrike obuće "Aida". Za sada ne možemo upotrebljavati silu da bismo osigurali deblokadu dviju raskrsnica u Tuzli", kazao je Mutapčić.

Ukoliko Vlada i Skupština odluče da ne prime radnike i ne riješe njihov problem, Kolegij kabineta ministra unutarnjih poslova i policijskog komesara donijet će eventualnu odluku o primjeni sile, da bi se deblokirao saobraćaj u Tuzli, kazao je policijski komesar Mutapčić.