BiH
0

"Šetnja za život" u borbi protiv raka dojke

FENA
U Sarajevu je danas na jednom od centralnih gradskih trgova, ispred Katedrale, zvanično obilježen početak akcije "Šetnja za život" kojom se promovira borba protiv raka dojke, saopćili su organizatori.

Osnovna poruka akcije je da rano otkrivanje raka dojke može spasiti život. Javnost se podstiče na pažnju u vezi s zdravstvenim pitanjima vezanim za oboljenja dojke.

Sudionici akcije će simboličnim šetnjama u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru učestvovati u ovom partnerskom projektu Ministarstva zdravstva FBiH, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Međunarodnog kluba žena u Sarajevu (IWCS) i kozmetičke kuće AVON.

"Šetnja za život" će u Sarajevu biti organizovana 5. aprila s početkom u 10 sati. Mjesto okupljanja sudionika bit će plato Skenderija.

Građani će se za akciju moći registrovati i u Mercatoru u Paromlinskoj ulici 21. i 28. marta te 4. aprila u UNITIC-u, kao i 18. i 25. marta te 1. aprila. Registracija će biti organizirana i u objektu ROBOT-a na Socijalnom 21. marta i 4. aprila, u šoping centru TOM u Istočnom Sarajevu 28. marta i ispred Katedrale 4. aprila, dok će 28. marta i 4. aprila mjesta za registraciju biti Vilsonovo šetalište i Vrelo Bosne.

Prošlogodišnjoj akciji "Šetnja za život" pridružilo se više od 3.000 ljudi. Zahvaljujući tome, prikupljen je novac za kupovinu mamografa Siemens Nova 1000 za Dom zdravlja Novi Grad.

Planirano je da "Šetnjom za život" u 2009. godini bude sakupljen novac za kupovinu mamotoma, aparata za biopsiju. Nabavka ovog aparata smanjila bi vrijeme čekanja na zdravstveni pregled s tri mjeseca na sedam dana.

Tokom današnjeg simboličnog obilježavanja početka akcije, prisutnim građanima su se obratili Safet Omerović, federalni ministar zdravstva, Zlata Ramić iz Međunarodnog kluba žena te Arnela Ušanović iz AVON-a.

Prisustvovali su i predstavnici ostalih partnera ove humane akcije, Nenad Marković, dogradonačelnik Sarajeva, Alma Kadić, zamjenica ministra zdravstva Kantona Sarajevo, brigadir dr. Snježana Babić, predstavnica Ministarstva odbrane i sigurnosti BiH, dr. Šefik Bešlić, šef Klinike za glandularnu i onkološku hirurgiju, kao i javne ličnosti poput moderatorice Vedrane Seksan, dua Erato, Hanke Paldum, Dine Konakovića, Almira Čehajića-Batka. Podršku projektu pružile su i nevladine organizacije Dobro.ba, Žene ženama, Asocijacija XY i Renesansa te učenici-volonteri iz Druge sarajevske gimnazije.

Svi oni su, zajedno s koordinatoricom projekta Cheryl Romano, animirali građane da se registruju za "Šetnju za život 2009".

Predstavljena je i zaštitna pjesma "Šetnje za život 2009" - “Sigurni” grupe Erato.

AVON je one koji su se među prvima registrovali nagradio besplatnim šminkanjem, dok su Doncafe i Twix obezbijedili svoje proizvode, a bili su dostupni i AVON-ovi proizvodi čijom se prodajom finansira borba protiv raka dojke.

Sav tako sakupljeni novac namijenjen je fondu "Šetnje za život" Sarajevo za borbu protiv raka dojke.

Prema podacima doc. dr. Melike Klančević, predsjednice Senološkog društva BiH, u BiH se godišnje registruje 1.600 slučajeva raka dojke, od čega polovina u Federaciji BiH.

Izlječenje ovisi od stadija bolesti, tako da u 95 posto slučajeva rak dojke može biti izliječen ako je dijagnoza uspostavljena u ranom stadiju.

Nažalost, 30 posto žena u BiH uopšte ne posjećuje ljekara. Iz tog razloga se smatra da bi sve žene starosne dobi od 40 godina i starije ili žene iz visokorizičnih grupa kao što su one s predispozicijama obolijevanja u porodici, trebale obavljati snimanje mamografom najmanje jednom u dvije godine.

Rak dojke je jedan od najučestalijih vrsta raka ali u isto vrijeme ima i najbolje prognoze za izlječenje ako bude dijagnosticiran na vrijeme.

Iako se najčešće javlja kod žena, oboljeti mogu i muškarci.