Istraživanje gemiusAudience
0

Top lista najposjećenijih bh. internet stranica

Sarajevo-x.com
Rezultati internet istraživanja gemiusAudience, koje se pod okriljem kompanije Valicon i u partnerstvu sa poljskom kompanijom Gemius provodi u 15 zemalja Evrope, donose top listu najposjećenijih bosanskohercegovačkih internet stranica.

U januaru 2009. na prvom mjestu najposjećenijih internet stranica u Bosni i Hercegovini i dalje je prvi bh. blog servis Blogger.ba sa 134.722 stvarnih posjetitelja, dok se na drugom mjestu nalazi stranica za društveno upoznavanje Dernek.ba sa 132.106 posjetitelja. Treći je bh. informativni portal Sarajevo-x.com sa 100.610 posjetitelja, što naš portal čini najposjećenijim internet medijem u BiH. Četvrto mjesto zauzima internet portal Dnevnog avaza sa 80.991 posjetiteljem, dok je peti bh. internet oglasnik Market.ba sa 67.888 posjetitelja.

Na tabeli ispod možete vidjeti i poredak stranica koje su bile mjerene u januaru 2009, a većina trenutno uključenih stranica su dio oglašivačke mreže Httpool. Podaci projekta trenutno su generirani sa 32 bh. internet stranice. Iz Valicona napominju kako se broj stranica koje sudjeluju u mjerenju konstantno povećava.

Legenda

Broj stvarnih posjetitelja - ocijenjeni broj bosanskohercegovačkih internet korisnika date ciljane skupine koja je generirala najmanje jedan pregled stranice odabranog web sitea u datom mjesecu. Ovaj indikator se odnosi na broj različitih osoba (ne kompjutera, cookieja ili IP adresa) koje su posjetile web site u datom mjesecu.

Doseg – izražen je kao postotak, omjer ocijenjenog broja stvarnih posjetitelja koji generiraju najmanje jedan pregled stranice na odabranom web siteu, u datom vremenskom periodu i totalnog broja korisnika interneta u datom vremenskom periodu.

O istraživanju

Istraživanje gemiusAudience daje široko znanje o korisnicima interneta u BiH. Istraživanje nudi najažurnije informacije o njihovim godinama, zanimanju, primanjima, interesima i više od toga. Svi podaci, prezentirani za generalnu populaciju internet korisnika, dostupni su i na razini pojedinog mjerenog internet medija. Zbog jedinstvenih karakteristika, jednostavnog pristupa i najbitnije njegove pouzdanosti, gemiusAudience je poznat kao standard Internet mjerenja na području centralne i istočne Evrope, a postavlja svoje temelje i na području balkanske regije.