"Gradska groblja" Visoko
0

Uskoro nabavka prve peći za kremiranje

Sarajevo-x.com
Preduzeće "Gradska groblja" Visoko uskoro će nabavkom prve ekološke peći omogućiti spaljivanje onima koji su tokom života izrazili želju da budu kremirani, potvrdili su za Sarajevo-x.com iz ovog preduzeća.

Peć za kremiranje bit će dovezena iz SAD-a, a koristi se za spaljivanje opreme korištene pri ekshumaciji i biološkog otpada, ali i za spaljivanje umrlih.

"Prije svega peć se se koristiti za spaljivanje otpada kojeg po zakonu o zaštiti okoliša moramo uništavati. Termo peć prvenstveno je namijenjena u te svrhe, ali može se koristiti i za kremiranje pokojnika", kazao je za naš portal Asmir Hodžić, direktor preduzeća "Gradska groblja" u Visokom.

Prema njegovim riječima, da bi se pokojnik kremirao potrebno je da njegovi srodnici dostave izjavu ovjerene kod notara u kojom izražava svoju želju da nakon smrti bude spaljen.

"Također je potrebna i potvrda psihologa, da se utvrdi da je osoba bila uračunljiva prilikom davanja izjave i nalaz pataloga da smrt nije nastala nasilnim putem. Za spaljivanje je potrebna i potvrda sa suda da se protiv umrlog ne vodi nikakav krivični postupak. Cijena kremiranja će biti 68 konvertibilnih maraka", povrdio je Hodžić.

Do sada u Bosni i Hercegovini nije bilo uslova za kremiranje posmrtnih ostataka pokojnika. Jedino je sarajevsko preduzeće Pokop kremiranje obavljalo u Zagrebu, nakon čega urne sa pepelom budu vraćene u BiH.

Inače, od četiri monoteističke religije jedino katoličanstvo dozvoljava kremiranje mrtavaca. Po islamu, kremiranim osobama ne može se klanjati dženaza, islamski obred koji se izvodi prilikom sahranjivanja umrlog. Pravoslavcima i jevrejima također nije dozvoljeno spaljivanje.