Sarajevo, 27. mart
0

Izložba fotografija Amera Kapetanovića "Urania"

Sarajevo-x.com
Samostalna izložba fotografija "Urania" bosanskohercegovačkog fotografa Amera Kapetanovića biće otvorena u petak, 27. marta u 19 sati u 19:00 u Burencetu, Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, ul. Patriotske lige 30.

Godine kojima se Amer Kapetanović bavi fotografijom čine se izuzetno malim vremenskim periodom kada se uzmu u obzir njegovi brojni angažmani - oko 80 izložbi u 15 zemalja svijeta, mnoge nagrade i priznanja. Na njegovom fotografskom repertoaru mjesto nalaze i komercijalna i umjetnička fotografija. Prva kao izvor egzistencije, druga kao egzistencija.

Pažljivom selekcijom fotografija zaokržen je ciklus URANIA. Uranija je realizovana u Cirihu 2008. godine.

Fokus Amerove pažnje i objektiva usmjeren je ka motivu koji u kreativnom kontekstu naizgled nije mogao mnogo ponuditi. Međutim, pronašao je nešto više. U hladnoj betonskoj konstrukciji, spiralni oblik i jednostavan kontrast: topla crvena versus ahromatska siva, ponukali su autora da napravi bezbroj snimaka tragajući za “onom pravom”. I začudo, ni u jednom od tih snimaka ne stiče se dojam reprodukcije stvarnosti. Fragmenti, skoro apstraktni snimci, djeluju kao nova, poetična stvarnost. Tako autor još jednom opovrgava staru Pawekovu "Umjetnik kreira stvarnost, fotograf je vidi".

„...tih sat vremena radili smo ono sto svaki fotograf radi – tražili savršenu fotografiju. Svjestan sam da savršena fotografija ne postoji, i dobro je da je tako, inače ne bih imao volje da idem dalje i tragam za “onom pravom”, kaže Amer.

"U jednoj naizgled vrlo trivijalnoj situaciji ogleda se potreba svakog umjetnika da pronađe savršenstvo, da odgovori na nepostavljeno pitanje, da ponudi smisao svom traganju i radu. Potpuno opčinjen geometrijom, kontrastom i mogućnošću beskrajnog istraživanja uglova i fokalnih dužina u potrazi za “nečim”, još jednom sam shvatio da ljepotu čine jednostavne stvari i oblici. Pet godina nakon prvog susreta sa zlatnom spiralom, slikao sam ovu crvenu, ništa manje lijepu i radujem se svakom ponovnom susretu sa njom”, dodaje Amer Kapetanović.

Izložba će biti postavljena petnaest dana (27.03.2009. – 10.04.2009 18.00 – 20.00h).