n-tv.de
0

R. Mladić ili G. Hadžić uhapšen u Keniji?

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Prema pisanju njemačkog sajta <a href="http://www.n-tv.de/1127687.html">n-tv.de</a> u Keniji je uhapšen muškarac kojeg Haški sud traži zbog ratnih zločina za vrijeme rata u kojem se raspala bivša Jugoslavija.

Naime, jedina dva preostala haaška bjegunca su Ratko Mladić i Goran Hadžić, a pretpostavlja se da je uhapšeni muškarac jedan od ove dvojice.

Kenijska policija priopćila je u četvrtak da su u hotelu u Mombasi u srijedu uhapsili muškarca za kojeg vjeruju da je povezan s jednom od istraga koje se vode u Haagu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslavijii.

Osumnjičena osoba se kenijskim istražnim tijelima predstavila kao strani investitor koji posjeduje veliki udio u hotelijerstvu.

"Čovjek za kojeg sumnjamo da ga traži Haški tribunal uhapšen je u poslijepodnevnim satima i u toku je njegovo ispitivanje. Biće mu uzeti oticsi prstiju, a pomagaće nam pripadnici Interpola", rekao je policijski portparol Erik Kiraite AFP-u. Kiraite je odbio da saopšti ime ili nacionalnost osumnjičenog.

Upitana za komentar o ovom slučaju, portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza izjavila je da "ne može ništa da kaže".

Ipak, srbijanski B92 izvještava da uhapšena osoba najverovatnije nije ni Ratko Mladić ni Goran Hadžić.

Podsjećamo, Ratko Mladić optužen je za genocid, a Goran Hadžić za zločine protiv čovječnosti.