Dodik ponovio optužbe
0

'Tužilaštvo BiH procesuira samo Srbe'

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik danas je ponovo optužio pravosuđe BiH da, kako kaže, ne procesuira zločine počinjene nad Srbima tokom rata, navodeći da, ukoliko BiH „ne može da obezbijedi pravičnost i pravdu za sve, upitan je način na koji ona egzistira“.

On je kao primjer, kako tvrdi selektivnog rada Tužilaštva i Suda BiH, naveo „slučaj Dobrovoljačka“, uz ocjenu da je bh. pravosuđe „imuno na zločin počinjen nad Srbima u Dobrovoljačkoj ulici“.

Ustvrdivši da Tužilaštvo BiH „procesuira samo Srbe“, Dodik je još dodao „da se uporno izbjegava procesuiranje zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni“.

„Postoje i video-zapisi o akcijama etničkog čišćenja srpskih sela na području Krajine pod komandom komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, ali to nisu argumenti za Tužilašatvo, već samo to da li je neko Srbin da bi bio procesuiran, što je nedopustivo i takve institucije nisu potrebne BiH“, rekao je, između ostalog, entitetski premijer novinarima u Gradišci.

Optužio je i političke krugove u Sarajevu da „pokušavaju da te zločine minimiziraju, a s druge strane, pokušavaju zadržati medijsku pažnju na zločinima iz kasnijeg perioda koje su počinili Srbi, a koji nisu različiti od onoga što su činili Bošnjaci i Hrvati“.

Ponovo je kritikovao i strane tužioce u Tužilaštvu BiH i rad Suda BiH.

„Strani tužioci se šepure i ne žele da se suoče sa činjenicama. Očigledno da to odgovara konstruiranoj politici koja je svu krivicu za sukobe u ratu svalila na Srbe i srpsku stranu“, ustvrdio je Dodik.

Za Sud BiH je rekao da je „formiran da sudi za ratne zločine, ali očigledno samo za zločine koje su navodno počinili Srbi, što je sramno“.

“Nijedan Srbin nema, niti će imati zaštitu ukoliko je počinio ratni zločin, ali ovdje boli nepravda od Suda i Tužilaštva koji minimiziraju zločine počinjene nad Srbima. Od 97.000 stradalih u BiH, oko 29.000 su Srbi, a nisu ih pobile humanitarne organizacije i nisu svi izvršili samoubistvo“, naveo je premijer RS-a.