Kanton Sarajevo
0

Učionice poluprazne, prvačića sve manje

Sarajevo-x.com
Upis prvačića u škole u Kantonu Sarajevo završen je prošlog mjeseca, a nadležni iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS očekuje da će broj učenika upisanih u prve razrede iznositi blizu četiri hiljade.

Ovaj podatak još jednom je podsjetio na poraznu činjenicu da se broj prvačića iz godine u godinu smanjuje, kao posljedica negativnog trenda rađanja djece.

Prošle godine u osnovne škole u Kantonu Sarajevo upisalo se tek 3.909, što je za skoro hiljadu učenika manje u odnosu na upis dvije godine ranije.

Poređenja radi, u prvu godinu osnovne škole 2002. godine upisalo se 5.510 učenika, a naredne godine broj učenika je porastao na 5.970.

Najveći broj prvačića u Kantonu Sarajevo zabilježen je u školskoj 2004./2005. godini kada se uvela devetogodišnja osnovna škola, pa je broj ukupno upisanih iznosio 7.525.

Zbog smanjenog broja prvačića, reduciran je i broj odjeljenja u osnovnim školama.

Broj odjeljenja nakon upisa 2003. godine iznosio je 238, 2006. godine taj se broj smanjio na 189 , da bi 2008. godine iznosio 180.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u ovom entitetu je posljednjih nekoliko godina zabilježen pad nataliteta, zbog čega našoj zemlji sve više prijeti takozvana bijela kuga.

Nadležni vjeruju da su razlozi za osjetan pad nataliteta i prirodnog priraštaja mnogostruki, ali su najizraženiji loša ekonomska situacija i politička nestabilnost u zemlji.

Zbog velike nezaposlenosti sve manji broj mladih se odlučuje stupiti u brak i rađati djecu, a istovremeno razmišljaju o odlasku iz zemlje.