Martin Luther King III
0

"U BiH treba uraditi još mnogo toga"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Osnivač i predsjednik Fondacije "Ostvarenje sna" Martin Luther King III posjetio je danas Banju Luka, gdje je održao predavanje studentima Pravnog fakulteta uz poruku da se u BiH treba još mnogo toga uraditi da bi se postigla jednakost svih građana koji žive u njoj.

"Ukoliko pripadate jednom narodu, jednoj etničkoj grupi u jednom dijelu zemlje, kao takav čovjek osjećate se dobro, što ne mora značiti da bi se osjećali jednako dobro da se nalazite u drugom dijelu zemlje, odnosno da živite kao pripadnik manjine. To govori da se još puno toga treba uraditi u ovoj zemlji da bi se postigla jednakost“, rekao je King III.

Po njegovim riječima u BiH potrebno je dosta toga uraditi u vezi s obrazovanjem, zdravstvenom zaštitom, stambenom politikom te zapošljavanjem, a što bi rezultiralo jednakim tretmanom svih ljudi prema zakonu.

On kaže da danas to još nije slučaj u ovoj zemlji.

"Iznio sam primjer Sjedinjenih Američkih Država jer smo mi za manje od 50 godina, uistinu, postigli velike korake u borbi za jednakost, za jednaka građanska prava i mislim da se taj primjer može slijediti i u ovoj zemlji", dodao je on.

Tokom višednevne posjete BiH shvatio sam, rekao je, da je situacija u zemlji mnogo komplikovanija nego što se čini te da je potrebno još mnogo vremena i učenja da bi se stvari postavile na pravo mjesto.

"Inspiriran sam mladim ljudima i vjerujem u njih, inspiriran sam onim što sam vidio putujući kroz ovu zemlju i svoju nadu polažem u njih", zaključio je King.

Tokom posjete Banjoj Luci on se sastao s autorima prve banjalučke opere "Safikada" Slavkom Pogorelecom i Muharemom Insanićem te profesorom Miodragom Živanovićem, a posjetio je i Safikadin grob i tradicionalno zapalio svijeću.