Ministarstvo vjera Srbije
0

"Cerić ne zaslužuje dobrodošlicu u Srbiji"

SRNA
Ministarstvo vjera Srbije saopštilo je danas da je poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, prilikom nedavne posjete Islamskoj zajednici u Srbiji, "uputio vrlo prijeteće i uvredljive poruke Republici Srbiji" i ocijenilo da Cerić "ne zaslužuje da bude dobrodošao gost" u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva vjera navodi se da je kontroverzni reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, jedan od nekoliko bošnjačkih političara koji su imali pristup tajnim ratnim finansijskim fondovima i tvorac ideje o Bošnjacima kao dijelu turskog naroda, kao i hegemonističke velikobošnjačke ideologije o bosanskoj naciji od tri etničke grupe.

"Reis Cerić negira postojanje srpske nacije u BiH", navelo je Ministarstvo vjera Srbije i ocijenilo da je on prilikom posjete Islamskoj zajednici u Srbiji od 17. do 20. maja "uputio je vrlo prijeteće i uvredljive poruke Republici Srbiji". 

U saopštenju se navodi da je Cerić na skupu u Novom Pazaru, u vidu svojevrsne zakletve, prisutnima prenio poruku sa nadgrobnog spomenika ratnog lidera bosanskih muslimana Alije Izetbegovića: "I kunemo se velikim Bogom da nećemo robovi ničiji biti". 

"Cerić je podržavao i secesiju Kosova i Metohije. Javnost, stoga, opravdano postavlja pitanje da li reis Cerić prijeti Republici Srbiji ratnim obračunom po bosanskom ili kosovskom scenariju i šta tako nepromišljena osoba uopšte radi u našoj zemlji?", ističe se u saopštenju. 

Ministarstvo vjera Srbije navodi  da je i "pored ove opasne prijetnje koju je uputio Republici Srbiji, a koja je na istom zloslutnom tragu kao i njegova ideologija da srpska nacija u BiH ne postoji, reis Cerić je neosnovano i drsko izjavio da se 'u Srbiji krše ljudska prava muslimana'". 

Kako je primijetilo Ministarstvo vjera Srbije, "vjerski poglavar muslimana u BiH, koji negira postojanje srpske nacije u toj susjednoj zemlji i time Srbima uskraćuje pravo na postojanje", optužuje Republiku Srbiju za "kršenje ljudskih prava muslimana". 
"Nepristrasan posmatrač može samo da se upita dokle dosežu granice Cerićevog licemerja. Naravno, izmišljotinu o 'kršenju ljudskih prava muslimana' odmah su demantovali ugledni politički i vjerski lideri Bošnjaka i muslimana u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo vjera Srbije naglasilo je da ono pruža znatnu finansijsku pomoć za vjerske, kulturne, prosvjetne i naučne potrebe muslimana (islamska vjeronauka, medrese, časopisi i novine, stipendije) u Republici Srbiji.

"Ministarstvo vjera Republike Srbije primilo je k znanju riječi reis-ul-uleme Mustafe Cerića i ozbiljno shvatilo prijetnje koje je ovaj vjerski poglavar direktno i indirektno uputio Republici Srbiji i njenoj bezbjednosti. Zbog toga smatramo da Mustafa Cerić ne zaslužuje da bude dobrodošao gost u našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.