BiH
0

Papin spomenik uskoro dobija idejno rješenje

Sarajevo-x.com
Ilustracija
Ilustracija
Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" u martu ove godine raspisali su konkurs za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II ispred Katedrale u Sarajevu, a na konkurs se do sada prijavilo 25 umjetnika.

Kipari iz četiri evropske zemlje dostavili su svoje radove za izbor najboljeg idejnog, likovno-figuralnog i kiparskog rješenja spomenika mira, a konkurs ostaje otvoren do kraja ovog mjeseca.

"Idejna rješenja su pristigla od kipara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske i Italije. Pobjednika ćemo izabrati sredinom juna, nakon što stručni žiri pregleda sve ponude. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti osigurati sve potrebne saglasnosti od nadležnih institucija te finansijsku podršku za izgradnju spomen-obilježja", kazao je za Sarajevo-x.com Vanja Gavran, glavni sekretar HKD "Napredak".

Osim izrade idejnog rješenja statue, od autora se traži da osmisle preuređenje Trga fra Grge Martića gdje će biti postavljen spomenik posvećen papi.

"Lokacija ispred Katedrale je odabrana jer je upravo na tom mjestu papa pozdravio sve prisutne, prilikom svoje posjete Sarajevu 1997. godine. To je danas i okupljalište mladih ljudi, a kako je poznato da se papa uvijek zalagao za mlade, ovo mjesto ima dodatnu simboliku", rekao je Gavran.

Autor idejnog rješenja sam će odrediti koje će poziciju kip zauzimati na mikrolokaciji ispred Katedrale. Spomenik će biti izrađen od kamena i bit će postavljen na postamentu, a veličina kipa bit će uvećana za pola u odnosu na prirodnu veličinu.

Ideja o postavljanju spomenika stara je više od deset godina, a nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva dalo podršku ovoj inicijativi, zvanično je počela realizacija projekta.

Kao vrhovni poglavar Katoličke crkve Ivan Pavao Drugi prenosio je poruku mira i tolerancije ne samo katolicima već i svim ljudima, a zalagao se i za zaustavljanje rata u našoj zemlji.