5. juna
0

U Tuzli najavljena studentska buna

FENA
Tuzlanski studenti, nezadovoljni jer Vlada Federacije BiH još nije Tuzlanskom univerzitetu ustupila na korištenjenju Kasarnu "Husein-kapetan Gradaščević", najavili su protestne aktivnosti zbog toga.

Na pres-konferencija održanoj u četvrtak u Rektoratu Univerziteta u Tuzli za 5. juni su najavili blokadu univerziteta i kasarne.

Univerzitet u Tuzli raspolaže sa nešto više od 32.000 metara kvadratnih prostora, dok je za potrebe studenata neophodno oko 104.000 kvadratnih metara. Zbog toga je još 2007. godine bilo javnih obećanja da Kasarna "Husein kapetan Gradaščević“ bude dodijeljena Univerzitetu na korištenje.

"Iako je već dvije godine primopredaja kasarne samo tehničko pitanje, ni do danas to nije riješeno", kazao je Jasmin Alić, predstavnik Studentskog pokreta u BiH.

Alić napominje da je Univerzitet u Tuzli prvi integriran u BiH, jedini je koji ima nezavisno poslovanje i zakon o visokom obrazovanju.

Prvi je univerzitet u našoj zemlji koji ima statut, normative i standarde i jedini je državni univerzitet koji nije dobio neperspektivni prostor oružanih snaga.

Naglašeno je ovom prilikom da je BiH potpisnica Bolonjske deklaracije, što nije samo politička misao, već i obaveza države da se ovaj proces provede do 2010. godine, kada je predviđena akreditacija Univerziteta u Tuzli.

S obzirom na to da se pres-konferenciju nisu odazvali predstavnici Unije studenata, Studentski pokret BiH najavljuje njihovu smjenu, jer je to, kaže Alić „nedopustivo ponašanje prema studentima“.

Na proteklom skupu održanom 9. maja ove godine studenti Univerziteta u Tuzli okupljeni oko nevladinih organizacija dali su kantonalnoj i Vladi Federacije rok od 30 dana da dodijele Kasarnu "Husein kapetan Gradaščević“ studentima ili će u kasarnu ući silom, blokirati Univerzitet, Vladu TK-a i Federacije BiH.

Budući da vrijeme ističe, a odgovora nema, predstavnici Studentskog pokreta BiH za 5. juni najavljuju "studentsku bunu u Tuzli“.