Očekuje se najtragičniji ishod
0

Avion Air Francea dosad bi ostao bez kerozina

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Putnički avion Air Francea koji je nestao tokom 11-satnog leta iz Brazila do Francuske sa 228 osoba do sada bi ostao bez goriva, izjavio je u ponedjeljak visoki ministar u francuskoj vladi.

"Do sada bi morao ostati bez rezervi kerozina, tako da nažalost moramo predvidjeti najtragičniji scenarij", izjavio je Jean-Louis Borloo, drugorangirani ministar francuskle vlade.

Borloo je izjavio za radio France Info da je avion koji je na aerodrom Charles de Gaulle trebao sletjeti jutros u 11.15 sati nestao s ekrana i vojnih i civilnih radara, prenosi Reuters.

Posljednja poruka koja je stigla s leta AF 447 bila je odaslana u 02.14, kada je, nakon turbulencija, prijavljen kratak spoj. Uslijedio je problem sa komunikacijom, uprkos odličnoj opremi koju ovakve letjelice imaju.

Brazilske zračne snage objavile su da je počela misija potrage i spašavanja kod otoka Fernando de Noronha, udaljenog 365 km od kopna. Avion Airbus 330-200 je u momentu nestanka s radara prešao dobar dio Atlantika, saznaje BBC.

Na francuskom aerodromu Charles de Gaulle uspostavljen je krizni stožer za prikupljanje informacija, a strahuje se da je došlo do nesreće. Moguće je da je avion otet, međutim za takvo nešto male su šanse, objavili su zvaničnici.

Iz kompanije Air France izjavili su kako saosjećaju sa zabrinutom rodbinom dodajući kako će prijatelji i članovi porodice koji čekaju na aerodromu biti smješteni u posebne prostorije.