Slučaj meningokokne sepse
0

Porodica oboljelog dječaka tuži mostarskog pedijatra

FENA
Roditelji dječaka Salema Bašića koji je obolio od meningokokne sepse tužit će pedijatra Nedžada Šehovića, koji je, kako piše u njihovom saopćenju za javnost, zbog neadekvatnog liječenja njihovo dijete izložio životnoj opasnosti.

Roditelji ističu kako su dijete, koje se osjećalo loše, doveli na pregled u Centar za majku i dijete smješten u Brankovcu.

Dijete je imalo temperaturu i dosta povraćalo, a po cijelom tijelu je imalo tamno crvene, ljubičaste fleke. Pregled je obavio pedijatar Nedžad Šehović koji je propisao amoksil za temperaturu i orasol za smirivanje želuca te roditelje uputio na laboratorijske pretrage krvi i urina u RMC "Dr Safet Mujić". Pretrage krvi su bile završene oko podne i neki parametri po Šehovićevim riječima nisu ukazivali na veća odstupanja.

Istog dana stanje djeteta se vidno pogoršalo, imalo je konstantno visoku temperaturu, boja lica mu je bila loša, a na pitanja roditelja počelo je i nerazgovjetno odgovarati.

Roditelji su odmah dijete odveli u Brankovac gdje ga je ponovno primio pedijatar Nedžad Šehović, ali ovog puta nije vršio nikakav pregled nego ih je uputio u infektivni odjel Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Kako se ističe u saopćenju porodice Bašić, iako je dijete bilo u gotovo beživotnom stanju, opuštenih ruku, nogu i glave, oni su sami sa svojim vozilom dijete odveli na infektivni odjel, koji se sada nalazi u zgradi poznatijoj kao stara hirurgija.

Tu su roditelji zatekli specijalistu infektologa dr. Jadranku Nikolić, koja je zajedno sa svojim osobljem odmah poduzela sve neophodne radnje, prvenstveno utvrdila dijagnozu meningokokne sepse i uključila potrebnu terapiju.

"Nakon kraćeg vremena, dijete je, kao hitan slučaj, bolničkim kolima prevezeno na pedijatriju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici na Bijelom brijegu, gdje je dalju skrb preuzeo tim na čelu s doktoricom Mustapić. Cijelu noć, sve do ujutro, uz maksimalan trud i zalaganje kompletnog osoblja, trajala je borba da se spasi život djeteta. I uspjeli su. Naš Salem je prebrodio krizu, u ponedjeljak ujutro se osjećao bolje, pokazatelji njegovog zdravstvenog stanja su bili bolji. U ponedjeljak oko 12 sati dijete je ponovo vraćeno na infektivni odjel Kliničke bolnice, gdje se i sada nalazi i oporavlja pod budnim okom šefa odjela dr. Ive Curića", ističe se u saopćenju.

Roditelji upozoravaju kako su ovim svojim saopćenjem željeli upoznati cjelokupnu javnost sa cijelim slučajem kako bi istakli totalnu neprofesionalnost i indolentnost doktora Nedžada Šehovića koji nije našao potrebnim da se u Kliničkoj bolnici Mostar niti raspita za zdravstveno stanje svog pacijenta u pitanje dovode i njegovo stručno neznanje kada i pored vidljivih brojnih, crvenih, ljubičastih fleka po tijelu nije prepoznao da se radi o meningokoknoj bolesti, "iako je to, odmah po prijemu na infektivni odjel, jasno prepoznala i dežurna medicinska sestra".

"Osjećamo i roditeljsku odgovornost da upozorimo na stručno neznanje doktora Nedžada Šehovića i da nikada više ne počini očigledne greške i ugrozi živote djece. Nakon svega, protiv Nedžada Šehovića ćemo poduzeti sva pravna, zakonom dozvoljena sredstva i pokrenuti postupak, jer je našu porodicu doveo do očajne situacije, a zbog nepoduzimanja pravovremenih mjera i neprofesionalnog odnosa prema pacijentu, dijete izložio životnoj opasnosti", navode Bašići.

Porodica i ovim putem zahvaljuje Epidemiološkom odjelu RMC "Dr Safet Mujić" i doktoru Nerminu Avdiću na pravovremeno poduzetim mjerama u Sedmoj osnovnoj školi koju pohađa njihovo dijete te liječničkom timu i osoblju Infektivnog odjela i pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.