ZOI 84' na eBayu
0

Na prodaju baklja sa Sarajevske olimpijade

Sarajevo-x.com
Da nije šokantno, zvučalo bi smiješno. Baklja kojom je te davne 1984. godine u Sarajevu zapaljen olimpijski plamen, danas je na prodaju. Na eBayu je postavljen oglas kojim nepoznata osoba iz Bosne i Hercegovine za 1.999 američkih dolara prodaje ovaj vrijedan historijski predmet. I umjesto u olimpijskom muzeju smještenom u Zetri, bolja prošlost glavnog grada naše zemlje rasprodaje se putem interneta za male pare.

Osoba koja je sudeći po oglasu trenutno nastanjena u Sarajevu, na popularnoj stranici za internet aukcije eBay prodaje originalnu baklju koja je nošena na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984.godine. Na osnovu 13 fotografija koje su priložene uz oglas, očito je da se radi o originalnoj baklji koju je specijalno za potrebe olimpijade izradila Mizuno korporacija iz Japana, čije je ime i ugravirano u samu baklju. Pored toga, na baklji je i prepoznatljivi znak ZOI' 84 te ime 'Sarajevo'.

Prodavač baklje koji je označen sa 'Bosnae collectibles' na ovoj aukciji potencijalnim kupcima koji su spremni platiti za početnu cijenu 1.999 američkih dolara, donosi i tehničke detalje o ovom predmetu. Radi se o baklji koja je nošena od Olimpije u Grčkoj do Sarajeva između 29. januara i 8. februara 1984. godine, i s kojom je pređeno 5.289 kilometara prije nego je na Koševu zapaljen olimpijski plamen.

Prodavač čiji je identitet skriven, navodi da je baklja teška 780 grama i duga 57,7 centimetara, a izrađena je u srebrnoj i smeđoj boji. Na maloj platformi ispisano je 'Sarajevo 84'. U oglasu se navodi da je baklja u dobrom stanju.

Na samom oglasu je vidljivo da su već dvije osobe ponudile da plate cijenu koja je oglašena i da je za primanje ostatka ponuda zainteresiranih kupaca na vodećem svjetskom aukcijskom portalu ostalo još svega jedan dan odnosno do večeras u ponoć.

Da se radi o ozbiljnom trgovcu putem interneta svjedoče i pohvale i komentari ljudi koji su od njega već kupovali određene predmete. Naime, većina ga je ocijenila sa pet zvjezdica, kao izvrsnog i pouzdanog prodavača koji je dobro obavio svoj posao i dostavio prodatu robu. Osoba koja pod oznakom 'Bosnae collectibles' prodaju olimpijsku baklju, u svojoj kolekciji ima i vojne i paravojne oznake iz proteklog rata u BiH, sadašnje oznake zvaničnih institucija naše zemlje, značke i druge predmete sa olimpijade, stari jugoslovenski novac i drugo.

Sudeći prema dobrom rejtingu koji ovaj prodavač uživa kod internet kupaca, sasvim je izvjesno i da bi olimpijska baklja tokom današnjeg dana već mogla naći svog kupca u nekom drugom dijelu svijeta, čime bi jedan važan predmet iz novije historije Sarajeva bio zauvijek izgubljen.

Nije poznato kako je baklja uopšte mogla dospjeti u ruke jedne privatne osobe i mimo znanja rukovodstva organizacije ZOI' 84 te da li je njen nestanak iko prijavio.

Aukcijsku ponudu za prodaju zvanične baklje sa ZOI 84' u Sarajevu možete pogledati ovdje.