60 minuta
0

Objavljeni novi video snimci Ratka Mladića!

Sarajevo-x.com
U vandrednom izdanju političkog magazina Federalne televizije "60 minuta" u srijedu su objavljeni dosad nikad prikazani snimci ratnog zločinca Ratka Mladića koji su uglavnom snimljeni u posljednjih desetak godina.

Naime, na ovim snimkama može se jasno vidjeti kako se haški optuženik provodi na slavljima u čast unukovog rođendana, na vjenčanju sina Darka i drugim porodičnim zabavama dok se nalazi u bjekstvu.

Mladić je snimljen i na sahrani svoje kćerke Ane, koja je izvršila samoubistvo njegovim omiljenim pištoljem, iako su mnogi tvrdili da nikad nije prisustvovao sahrani.

Netom nakon samoubistva kćerke, snimke prikazuju kako Mladić slavi, pije i uživa sa raznim prijateljima i rodbinom. Zanimljivo je da je snimljen i kako pleše uz, između ostalih, pjesmu Plavog Orkestra "Bolje biti pijan nego star".

Snimke dalje prikazuju kuću u beogradskom naselju Košutnjaku u kojoj je Mladić živio sasvim normalno, primao goste i družio se. Jedan od gostiju je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, i jedan od krvnika grada Mostara. Kasnije se pojavljuje Zdravko Tolimir, koji je optužen za zločine u Srebrenici, Žepi, Bratuncu i Zvorniku.

Manojlo Milovanović, bivši načelnik Štaba Vojske Republike Srpske, zajedno sa Mladićem pojavljuje se na snimkama iz 1997. godine koje su nastale u nekom od vojnih objekata u istočnoj Bosni.

16.9.2000. godine snimljeno je i vjenčanje jednog od Mladićevih tjelohranitelja u Kuli pored Sarajeva, gdje je snimljena kolona vozila sa bosanskohercegovačkim tablicama.

Kasarna na Topčideru bila je također jedna od lokacija na kojim je boravio najtraženiji evropski bjegunac, a prikazan je i kako igra stonog tenisa te pije kafu u prirodi.

Posljednji snimak koji je prikazan u emisiji "60 minuta" snimljen je navjerojatnije nedavno, i na njemu se vidi kako se Mladić igra u snijegu sa suprugom i snahom.

U vanrednoj, 303., emisiji političkog magazina "60 minuta" gostovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je 2001. godine bio ambasador naše zemlje u Srbiji. Komšića nisu iznenadile ove snimke, jer smatra da se Mladić uopšte nije skrivao, te da se redovno pratilo njegovo kretanje.

  • To nije bila tajna, sve se znalo kuda su se kretali ratni zločinci. Politička odluka je bila da ide Karadžić, tako će i će i predaja Ratka Mladića biti politička odluka, samo je problem se njega više čuva nego Karadžića. Struktura koja stoji iza Mladića je veoma zatvorena struktura i dobro organizovana. Mladić je tada bio pod zaštitom Vojske Jugoslavije, a danas Vojske Srbije. Politička struktura ga štiti, a on živi najnormalnijim životom - rekao je Željko Komšić.