Mogući popusti za studente
0

Godišnja studentska karta 33 KM

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na tramvajskim stanicama u Sarajevu, na potezu od Zemaljskog muzeja do Stupa te u unutrašnjosti tramvaja jučer su postavljene naljepnice sa znakovitim natpisom "JKP GRAS ponosno predstavlja novu ponudu za studente - 33KM godišnja studentska karta".

Kako saznajemo, Studentski parlament, krovna organizacija koja predstavlja interese studentske populacije na nivou Univerziteta u Sarajevu, još prošle godine pokrenuo je inicijativu da se za studente uvedu godišnje karte za prijevoz, te u skladu s tim počeli pregovarati sa javnim preduzećem GRAS i Vladom Kantona Sarajevo.

Jedna od ideja je bila da svaki student upisom na fakultet, prilikom plaćanja upisnine i drugih obaveza, plaća i godišnju kartu za javni gradski prevoz koja bi koštala 33 KM.

Predsjednik Studentskog parlamenta Adi Džamalija za Sarajevo-x.com je izjavio da je preduzeće GRAS dalo načelnu saglasnost za realiziranje ove ideje, no potrebno je da kantonalna vlada sufinansira cijeli projekat.

"Resornom ministarstvu smo poslali naš prijedlog, a oni su ga uzeli u razmatranje. Još nismo uspjeli pronaći neko rješenje, jer nije poznato da li ima dovoljno novca za subvencije, te da li se taj sistem treba uvesti na obaveznoj ili dobrovoljnoj osnovi“, naglasio je Džamalija, dodajući kako bi uskoro trebali saznati i koji je zvaničan stav kantonalne vlasti o ovom pitanju.

Podsjećamo, na državnom nivou još nije usvojen Zakon o studentskom standardu, jedan od presudnih zakona kojim bi se uredila do sada neriješena studentska pitanja, kao što je plaćanje hrane, prijevoza, smještaja. U drugim evropskim zemljama u kojima je usvojen ovaj zakon studenti plaćali tek simbolične iznose za javni gradski saobraćaj.