Kreševo
0

Krišto svečano otvorila tvornicu živog vapna

FENA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je na prigodnoj svečanosti pustila u rad Tvornicu živog vapna, izgrađenu u podnožju planine Inač, u općini Kreševo.

U izgradnju tvornice kompanija "Stanić Group Industry" je investirala oko 20 miliona eura, što je, kako je Feni izjavio glasnogovornik Grupacije Josip Kvasina, jedna od najvećih investicija u Federaciji BiH u posljednje vrijeme.

Izgradnja tvornice, kapaciteta 300 tona živoga vapna dnevno, je trajala dvije godine.

Tvornica je izgrađena u blizini kamenoloma iz kojeg će se snabdijevati vapnencom visoke kvalitete, a koncipirana je na tehnologiji najnovije generacije švicarske kompanije "Maerz".

Tvornicu živog vapna u Kreševu svrstavaju u red najmodernijih i najvećih tvornica vapna ne samo u BiH, nego i regionu Jugoistočne Evrope.

Glasnogovornik Grupacije "Stanić" ističe značaj otvaranja tvornice za snabdijevanje domaćeg tržišta, te kompanija kao što su MittalSteel Zenica, ali i graditeljstva u BiH u cjelini budući da se dosada živo vapno uglavnom uvozilo i to najvećim dijelom iz Drniša u susjednoj Hrvatskoj.

Kvasina ističe kako će na domaće tržište biti plasirana cjelokupna proizvodnja iz tvornice u Kreševu u kojoj će izravno i neizravno zaposlenje dobiti oko stotinu novih radnika.