Snježana Vasilj
0

Nema novca za analizu pronalazaka iz Hutovog blata

FENA
Terenskih radova u Hutovom blatu, gdje su prvi put nađeni ostaci ilirskih brodova starih 2.200 godina, ove godine neće biti, niti su planirani, izjavila je za Fenu voditeljica radova mr. Snježana Vasilj.

Kazala je da se sada potencira "kabinetski rad", odnosno obrada svega što je do sada pronađeno.

Radi se o oko 1.000 inventarnih brojeva, odnosno 1.000 nađenih predmeta. Svaki taj predmet traži posebnu pažnju, a vrši se i odvajanje antičkog od prapovijesnog materijala.

Osim toga, mr. Vasilj, zajedno sa svojom saradnicom Melisom Forić iz Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti BiH, planira podnijeti referat na ovogodišnjem kongresu Evropske asocijacije arheologa koji se održava u Južnom Tirolu, ali u vezi s prapovijesnim materijalom nađenim u blizini mjesta gdje su otkriveni brodovi.

  • To je ono na što smo se koncentrirali. Još neke ostatke treba dati na analizu C14, ali nedostaje sredstava. Samo jedna analiza C14 košta 400 eura, rekla je mr. Vasilj.

Upozorila je da problema, također, može biti i s pronađenim metalnim predmetima. Rimsko koplje se restaura i konzervira u Zagrebu, što je donacija Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ali ima još nekoliko metalnih nalaza koje bi trebalo konzervirati, a mr. Vasilj trenutno ne raspolaže potrebnim sredstvima za taj posao.