Kultura
0

Kamerni teatar 55 najnagrađivaniji bh. teatar

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Umjetničku sezonu 2008./2009. Kamerni teatar 55 završit će 10. jula, kada će se bh. glumica Zana Marjanović predstaviti sarajevskoj publici autorskim projektom "8372...", koji će izvesti u okviru obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, istaknuo je danas za Fenu direktor tog teatra Zlatko Topčić.

On je ocijenio da Kamerni teatar 55 iza sebe ostavlja još jednu izrazito uspješnu sezonu u kojoj su premijerno izvedene Sofoklova "Antigona" u režiji Ivice Kunčevića, Mihanovićeva "Žaba" u režiji Elmira Jukića, poetski performans "Svjedok" Mikija Trifunova te "Bog pokolja" Yasmine Reze u režiji Miralema Zubčevića.

Ovaj je teatar ubilježio i mnoga gostovanja u bh. gradovima, od kojih u Ilijašu, Tuzli, Tešnju, Mostaru, Srebrenici i Bihaću i po nekoliko puta.

Ansambl Kamernog gostovao je i u Crnoj Gori, gdje je u Budvi i Baru nastupio s "Othellom", dok je u Nikšiću s "Helverovom noći" bio apsolutni pobjednik Internacionalnog festivala glumca.

S predstavom "Žaba" Kamerni je u Splitu osvojio nagradu za najboljeg glumca, koja je pripala Emiru Hadžihafizbegoviću, i time je potvrdio status internacionalno najnagrađivanijeg bh. teatra.

"Ipak, ono čime se ova kuća najviše ponosi jeste veliki odziv i podrška publike našim predstavama, i na matičnoj sceni i u inostranstvu", zaključio je Topčić.