Željko Komšić
0

'Ustavno uređenje BiH prepreka za ulazak u EU'

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da bi EU trebalo jasno da se izjasni da je sadašnje ustavno uređenje BiH prepreka za članstvo u Uniji.

"EU je rekla šta očekuje od BiH, ali je u međuvremenu bilo i nejasnih poruka", smatra Komšić navodeći primjer policijske reforma, koja, kako je rekao, nije bila reforma.

Prema njegovom mišljenju, Evropa je tu napravila ustupke sa željom da može da zabilježi bilo kakve napretke u BiH, pa bili oni samo i prividni. 

"Najveću odgovornost za to snose domaći političari. Međutim, ako EU popusti prema zapadnom Balkanu i odrekne se svojih principa, nailazimo na probleme", rekao je Komšić za bečki "Standar".

On je rekao da se dešava da u BiH dođe predstavnik neke od država EU i kaže da je ustavno uređenje prepreka za članstvo u Uniju, a onda dođe drugi i kaže da nije.

"U BiH svako čuje i širi dalje ono što mu odgovara. To pruža dovoljno osnova za ozbiljan politički konflikt i samo gubi vrijeme", smatra Komšić.

Prema njegovom mišljenju, Dejtonski sporazum mora biti promijenjen iz dva razloga.
"Prvi je da etničko pitanje nije riješeno tako da su svi zadovoljni, a drugi, institucije, koje proizilaze iz Dejtona, nisu ozbiljan sagovornik za EU i međunarodnu zajednicu", smatra hrvatski član Predsjedništva BiH.

On tvrdi da politička situacija u BiH  nije dovoljno zrela da bi mogla da bude zatvorena Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i da ne postoji precizan koncept za funkciju specijalnog predstavnika EU.

Komšić je ocijenio da BiH mora da učini korak naprijed ka NATO savezu, što bi, kako je rekao,  rasteretilo cjelokupnu atmosferu u BiH.

On tvrdi da predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik želi  da napravi, kako je rekao, zasebnu državu, a organe BiH dovede do totalnog kolapsa.