IDDEEA
0

Predstavljeni novi biometrijski pasoši

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnici Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) danas su u Sarajevu predstavili nove biometrijske pasoše, koji će se građanima Bosne i Hercegovine početi izdavati krajem ove godine.

Proces testnog izdavanja novih putnih isprava po novom sistemu koji je nedavno pokrenut u našoj zemlji pratilo je niz tehničkih poteškoća, a na pojedinim mjestima došlo je do potpune obustave prijema zahtjeva. Direktor IDDEEA-e Siniša Macan naglasio da se smetnje prilikom izdavanja putnih isprava dešava zbog velikih gužvi, te da se problemi postepeno riješavaju.

Podsjetio je da će procedura izdavanja pasoša biti dosta jednostavnija, te da građani neće morati dostavljati uvjerenje o državljanstvu i rodni list, a na licu mjesta će se fotografisati, dati otisak prsta i potpisati. Cijena biometrijskih pasoša još nije određena, ali se pretpostavlja da će nove isprave koštati oko 40 KM.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić istakao je da je izdavanje biometrijskih pasoša jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Iako Bosna i Hercegovina nije ušla na listu zemlja Zapadnog Balkana kojima su ukinute vize, Špirić se nada da će sljedeći izvještaj koje se podnosi krajem septembra biti pozitivan te da će naša zemlja već naredne godine dospjeti na bijelu šengen listu.

Biometrijski pasoš je dokument koji sadrži elemente zaštite od falsifikovanja i elektronski čip pomoću kojeg je moguća provjera identiteta na osnovu fizioloških karakteristika osoba koje su podvrgnute nekoj kontroli.

Pritom se koriste jedinstvene karakteristike provjeravane osobe i upoređuju sa bazom podataka. Najčešće se koriste biometrijski otisci prsta, geometrija šake i lica, skeniranje mrežnjača ili dužice oka. Te karakteristike se razlikuju kod ljudi, a pošto su sastavni dio čovjekovog tijela, ne mogu se ukrasti niti zloupotrijebiti na neki drugi način. Biometrijski pasoš će sadržati identifikacioni čip s podacima o svom vlasniku. Čip je fizički ugrađen u pasoš i zaštićen od neautoriziranog pristupa i zloupotreba.

Korištenje elektronskog čipa sa fiziološkim karakteristikama osoba je jedini način da se spriječi krađa ili zloupotreba identiteta.