Indonezija
0

Teroristički napadi na luksuzne hotele u Jakarti

Sarajevo-x.com
Više eksplozija u veoma kratkom periodu u dva luksuzna hotela u Jakarti prekinula su četverogodišnje zatišje kad su u pitanju teroristički napadi u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji. Najmanje devet osoba je poginulo, a 50 povrijeđeno, javljaju agencije. Među njima je najmanje 14 stranaca.

Noćašnje eksplozije su pogodile hotele J.W. Marriott i Ritz-Carlton koji je nalaze jedan do drugog u poslovnom distriktu glavnog grada Indonezije. Stakla na prozorima su razbijena, a krhotine su rasute svuda po ulici.

Jedan od očevidaca događaja, Alex Asmasubrata, izjavio je za AP da se oko 7:45 po lokalnom vremenu, kada su se eksplozije dogodile, našao u blizini i vidio "tijela po zemlji", a "jedan od njih nije imao stomak".

"Bilo je strašno", rekao je.

Posljednji bombaški napad, za koji su optuženi južnoazijski teroristi iz mreže Jemaah Islamiyah, u Marriottu se desilo 2003. godine, a dvije minute nakon njega isto je pogodilo i Ritz.

Napadi su se dogodili tek dvije sedmice nakon predsjedničkih izbora na kojima se očekivao reizbor Susiloa Bambanga Yudhoyonoa, političara zaslužnog za stabilizaciju stanja u zemlji.

Lokalni mediji javljaju da su dvije osobe poginule u još jednoj eksploziji automobila bombe koja se zbila nešto kasnije. Vlasti su osudile napade koji, kako su istakli, izgleda nisu povezani.