Nikola Špirić
0

"Uslovi za bezvizni režim do 31. septembra"

Sarajevo-x.com
Nikola Špirić (Foto: A. Panjeta)
Nikola Špirić (Foto: A. Panjeta)
Nakon današnje tematske sjednice Vijeća ministara premijer Nikola Špirić izjavio je kako je uvjeren da će BiH do 31. septembra (koji ima 30 dana op.a.) učiniti sve da ispuni uslove iz Mape puta, kako bi napokon došlo do liberalizacije viznog režima.

Ukoliko BiH do 31. (Špirićevog) septembra ispuni uslove za liberalizaciju, u to će ulaziti samo pasoši izdati prema biometrijskoj metodi koji su se počeli izdavati ovih dana, te biometrijski pasoši sa novim dizajnom koji bi se trebali početi izdavati od 15. oktobra. Ranije izdati pasoši će važiti, ali se s njima neće putovati bez viza.

Na sjednici je, kazao je Špirić, govoreno i o polugodišnjem pregledu aktivnosti, te je iznio ne baš ohrabrujuće rezultate: od 16 uslova koji se tiču slobodnog kretanja roba, BiH je ispunila tek jedan, a kad su u pitanju zakoni, od 36 ih je ispunjeno tek 14, šest ih je na usvajanju, a pet u završnoj fazi.

Špirić je kao uspješno istakao carine i poreze gdje je od 16 planiranih ispunjeno 11 uslova, od 13 uslova vezanih za vize i granične kontrole ispunjeno ih je devet, a od 14 planiranih novih institucija, osnovano ih je sedam. Špirić je kazao kako će sva ministarstva u čijoj je nadležnosti ispunjenje pojedinih uslova napraviti svoje akcione planove, kako bi se ispunio ambiciozni plan da se do kraja septembra ispune potrebni uslovi kako bi građani BiH mogli u zemlje Schengena bez viza. Ukoliko do tada ne bude ništa urađeno, upozorio je Špirić, BiH bi sljedeću kontrolu Evropske komisije mogla dočekati tek u januaru i februaru.

"To bi nas uvelo u 2011. godinu kad je u pitanju liberalizacija viznog režima", kazao je.

I pored toga što je plan da se uslovi, koji nisu mogli biti ispunjeni praktično od 2003. godine, ispune za dva naredna mjeseca, Špirić kaže da nema razloga da se odustane od godišnjih odmora.

"Može se otići na godišnji odmor i opet da se sve stigne, a može se ne otići i da se opet ne stigne", 'pojasnio' je Špirić.