Haris Medunjanin – intervju
0

'Ako dobijem Ćirin poziv, dolazim'

Razgovarao: Edin Isanović
“Rođen sam u Sarajevu i uvijek me privlačila mogućnost igranja za državnu selekciju svoje zemlje. Prije nekoliko godina razgovarao sam sa tadašnjim selektorom Sliškovićem, obećano mi da ću dobiti poziv. Međutim, to se odugovlačilo.“

Jedan od brojnih nogometaša koji je rođen u BiH (Sarajevo), a nikada nije zaigrao za svoju domovinu je Haris Medunjanin. Naime, ovaj Sarajlija je do sada nastupao za mladu reprezentaciju Holandije. Iako je bio legitimni kandidat za nacionalnu selekciju naše zemlje (mlađe kategorije), poziv nije dobio. Posve je jasno da je najveću štetu od krive procjene trpila reprezentacija.

Medunjanin je djelimično kalkulirao, ne zbog vlastite neodlučnosti, već zbog neodlučnosti NSBiH i obzira prema holandskom okruženju. Haris je dokazani potencijal. Pažnju na sebe je skrenuo učinkom na travnjaku.Veliku želju za dokazivanjem potvrđuje izvedbama u svakoj utakmici. Prije pet godina izabran je za najboljeg mladog igrača u Holandiji (od strane trenera), a priznanje mu je uručio legendarni Marco van Basten.

Prema novim pravilima FIFA-e pruža se mogućnost ispravljanja greške i nastupa za bh.nacionalnu vrstu. Ukoliko se to desi, bio bi od istinske pomoći, dobili bismo igrača za naredni period.

Ima 24 godine, a karijeru je počeo graditi u AZ Alkmaru pod dirigentnom palicom sadašnjeg trenera Bayerna, Luisa Van Gaala. Nastupao je i jednu sezonu u dresu Sparte iz Rotterdama, a od prošle godine je u španskoj ligi. Nosi dres Valladolida. Naime, Medunjanin je jedini bh. igrač u Primeri. Vezni nogometaš španskog kluba za Sarajevo-x.com govori o svojim željama da igra za bh. reprezentaciju, šansama za plasman na planetarnu smotru nogometa, Valladolidu...

Upoznati ste sa novim propisima svjetske kuće nogometa prema kojima sada možete igrati za BiH, naravno ukoliko to želite?

Svakako. Želim igrati za BiH. Rođen sam u Sarajevu i uvijek me privlačila mogućnost igranja za državnu selekciju domovine. Prije nekoliko godina razgovarao sam sa tadašnjim selektorom Sliškovićem, obećano mi je da ću dobiti poziv. Međutim, to se odugovlačilo. U međuvremenu stigao mi je poziv za mladu selekciju Holandije. Pristao sam, jer više nije bilo smisla čekati. Poslije mi je došao poziv iz NSBiH. Nažalost, bilo je kasno.

Mnogi će reći da ste požurili sa odlukom?

Iskreno, moj izbor uvijek je bila BiH. Svima sa kojima sam tada razgovarao dao sam do znanja šta želim. Danima sam čekao da me neko kontaktira. Kada sam izgubio svaku nadu okrenuo sam se drugim mogućnostima. No, sada je sve to iza mene.

Kako sada stvari stoje pruža se nova šansa. Da li bi se odazvali pozivu šefa državne selekcije?

Ako se to desi, dolazim. Bio bih neizmjerno sretan. Ipak, ne bih se ja sada nudio preko medija. Volio bih da selektor Blažević dođe u Španiju, prije svega da se upoznamo. Neka pogleda utakmicu, a ako bude zadovoljan spreman sam pomoći.

Na kojoj poziciji igrate?

Pozicija polušpica, a više mi leži lijeva strana.

Imate li dovoljno informacija o odabranoj nogometnoj vrsti BiH?

Imam.To je formirana, vrlo kvalitetna cjelina, sjajno vođena sa klupe. Upoznat sam sa pobjedama nad Belgijom. Mislim da će presudne utakmice biti u gostima sa Armenijom i Estonijom, a do tih dvoboja reprezentativci će biti u dobroj formi. Pobjede ne bi trebale doći u pitanje, jasno, zbog neospornog kvaliteta BiH. Imamo odličan vezni red i napad.

Pored pomenutih gostovanja na noge nam dolaze Turska i Španija. Komentar?

Uz igrački kadar koji ima na raspolaganju selektor Blažević sa svakom reprezentacijom u najmanju ruku možemo igrati ravnopravno. Vjerujem u uspješan finiš kvalifikacija. Uostalom, vidjećemo.

Vratimo se Vašoj profesionalnoj karijeri. Već drugu sezonu ste u Valladolidu. Kakvi su dojmovi?

Znate kako kažu kada promijenite sredinu morate proći period aklimatizacije. U prvoj godini neke utakmice sam počeo u udarnoj postavi, a neke sam ulazio sa klupe.Tokom prošlog prvenstva dugo vremena smo bili u sredini tabele, osmi ili deveti. Pred kraj je došlo do pada, pa smo goli život spašavali u direktnom sudaru sa Betisom. Uspjeli smo, a renomirani španski klub je nažalost preselio u niži rang.

Koliko visoko možete u ovoj sezoni?

Predsjednik kluba nam često kaže da je prioritetno da opstanemo u ligi, a ako napravimo nešto više, tim bolje. Smatram da se nećemo dovesti u situaciju da se spašavamo u posljednjim kolima. Imamo kvalitet za elitni razred. Neke utakmice će odlučiti inspiracija igrača i psihološki faktor. Svi smo dobro radili na pripremama. Što se tiče mojih ličnih očekivanja smatram da ću u nastupajućoj sezoni biti još bolji.

Dolaskom Kake, Ronalda (Real Madrid) i Ibrahimovića (Barcelona) španska Primera je puno dobila?

Apsolutno. Ovdje se samo piše i govori o tome. Zasluženo, jer se radi o vrhunskim nogometašima, tu nema dvojbe.