Sjeverna Karolina
0

Uhapšena sedmorka optužena za džihad

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
SAD su uhapsile sedam lica iz Sjeverne Karoline, koji su optuženi da su planirali da izvrše terorističke napade u inostranstvu, uključujući Kosovo, Jordan i Pojas Gaze.

Među uhapšenima je naturalizovani američki državljanin Anes Subašić (33) i kosovski Albanac Hisen Šerifi (24).

Američko Tužilaštvo je kao vođu grupe imenovalo Danijela Petrika Bojda, koji je od 1989. do 1992. godine obučavan u Avganistanu i Pakistanu a stečeno iskustvo je iskoristio da uspostavi sopstvenu organizaciju za obuku boraca, prikupljanje novca i sprovođenje napada u inostranstvu. 

Optužnica, koja juče otpečaćena u gradu Raliju u Sjevernoj Karolini sadrži sedam tačaka i tereti Bojda i ostale, uključujući njegova dva sina Zakarija i Dila,  da su odlazili u Pojas Gaze, Izrael, Jordan, Pakistan i na Kosovo radi planiranja ili sprovođenja napada.

"Optužnica ukazuje na činjenicu da teroristi i njihovi simpatizeri nisu na nekim dalekim mjestima već da se mogu naći i ovdje, na teritoriji SAD", rekao je državni tužilac za istočni dio Sjeverne Karoline George Holding.

U slučaju da budu proglašeni krivim, sva sedmorica suočavaju sa kaznom doživotnog zatvora.
	
"Krajem jula 2008. godine, Šarifi je otputovao iz Ralija u Sjevernoj Karolini u Prištinu kako bi učestvovao u džihadu", navodi se u optužnici i dodaje da se u Sjevernu Karolinu vratio u aprilu 2009. godine kako bi prikupio dobrovoljce i novac za mudžahedine.
Osim Subašića, Šerifija, Bojda i njegovih sinova optuženi su Muhamad Omar Ali Hasan i Zijad Jagi. Svi optuženi su državljani SAD.