Zenica
0

Iz zeničkog zatvora pobjegao Karaj Kamel

Sarajevo-x.com
Na pomolu je novi skandal - ponovio se propust Uprave zatvora i Federalnog ministarstva pravde. Ubica i višestruko osuđivani Karaj Kamel bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, pobjegao je iz zatvora.

FTV je nezvanično saznala da je Federalna uprava policija prije desetak dana služebno obavijestila Upravu Kazneno-popravnog zavoda Zenica i Federalno ministarstvo pravde o saznanjima koja ukazuju da će Karaj Kamel, ukoliko mu se odobri izlazak iz zatvora, pobjeći. Nevjerovatno, ali uputu Federalne uprave policije ove dvije institucije su ignorirale. Karaj Kamel pošten je na sedmodnevni odmor. U zatvor se nije vratio.

U upravi Zavoda je potvrđeno da je Karaj Kamel ranije ispunio uvjete propisane Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u vezi s korištenjem vanzavodskih pogodnosti, uključujući i godišnji odmor, jer je izdražao trećinu dosuđene kazne. O zakašnjenju ovog osuđenika obaviještene su PU Zenica i Federalna uprava policije kao i Državna granična služba, potvrđeno je iz zeničkog zavoda, uz napomenu da dosad nije zabilježen slučaj da je neki osuđenik afroazijskog porijekla pokušao pobjeći ili pobjegao iz ove ustanove.

Karaj Kamel izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i 10 mjeseci zbog razbojništva, prijetnji tužitelju i nasilja u porodici, nakon što je izdržao sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva. Karaj Kamel bin Ali bio je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva Arapa poznatog kao Abu Velid. Bh. državljanstvo je dobio naturalizacijom po osnovi učešća u jedinici „El-Mudžahid“ i ženidbom Bosankom. Ministarstvo sigurnosti proglasilo ga je opasnim po nacionalnu sigurnost, zbog veza s terorističkim organizacijama. Osuđen je na tri i po godine zbog nanošenja tjelesnih povreda članovima porodice Kovač iz sela Brnjic kod Kaknja. Karaj Kamel je već ranije osuđen u Tunisu na 12 godina robije.