Pomozimo akciju: Izbor-moje pravo!

Forum za humanitarne akcije.

Moderatori/ce: anjusha, Amazonka27

Pomozimo akciju: Izbor-moje pravo!

PostPostao/la maya83 dana 27/01/2010 17:31

Trenutni trend porodiljstva u svijetu je okrenut prema prirodnom procesu rađanja, smanjenju carskih rezova, umanjenju porođajnih trauma, jer je dokazano, kroz razna istraživanja, da je to najbolje za majku i dijete. Uspostavljanjem i očuvanjem dostojanstva žene i prihvaćanjem njene aktivne uloge u rađanju nas vodi u bolji i pozitivniji pravac pružanja skrbi trudnicama, ženama, porodiljama, majkama.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, normalni porod je porod koji započne spontano i koji se definiše kao niskorizičan na početku porođajnog procesa i ostaje takav tokom čitavog porođajnog procesa. Novorođenče se spontano rađa iz stava glavom nakon perioda od punih 37-42 sedmice trudnoće. Svako nepotrebno i neopravdano uplitanje u taj proces izbjeći.
Svakoj ženi porođaj treba biti najbolje moguće iskustvo (Ina May Gaskin).

Udruženje DjeCa i Centar Fenix iz Sanskog Mosta pokrenuli su pilot projekat: Izbor-moje pravo! U saradnji sa Općom Bolnicom prim. Abdulah Nakaš Sarajevo. Jedan od ciljeva je omogućavanje i drugih načina rađanja kroz kupovinu stolčića za rađanje. Uposleni u Općoj Bolnici Sarajevo, na čelu sa Prim. Gutić pokazali su spremnost da pruže i ovu mogućnost majkama u okviru svoje institucije.
Na žalost, za kupovinu stolčića neophodna su finansijska sredstva, koja naša udruženja nemaju. Potrebno je skupiti 2.000 KM za kupovinu stočića.

Ukoliko želite pomoći da se majkama u BiH omoguće njihova osnovna prava, da na lakši način donose na svijet budućnost naše zemlje, možete svoj doprinos dati donacijom na broj:

* DjeCa-Dječije Carstvo-udruženje za zaštitu i sigurnost djece
* Transakcioni račun (KM): 3060370000700340 kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar
* Devizni račun: 7100-4201342160000 swift: HAABBA22 IBAN: BA39 3060 2037 8074 5874

Sa naznakom:Za projekat:Izbor-moje pravo.
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=69
maya83

Sponzorirana poruka

Re: Pomozimo akciju: Izbor-moje pravo!

PostPostao/la valterbranisarajevo dana 29/01/2010 23:37

Za kupovinu stočića za porođaj treba 2.000 KM

Udruženje za zaštitu i sigurnost djece DjeCa-Dječije carstvo“ iz Sarajeva i centar „fenix“ iz Sanskog Mosta u saradnji s Općom bonicom „Prim dr. Abdulah Nakaš“ iz Sarajeva započpeli su projekt čiji je cilj, kako navode iz ovih organizacija, „porođaju vratiti humanost i dostojanstvo“.
-Trenutni trend porodiljstva u svijetu okrenut prema prirodnom procesu rađanja, smanjenju broja carskih rezova, umanjenju porođajnih trauma. Jedan od ciljeva naše akcije je omogućavanje i drugih načina, poput stočića za rađanje.

Uposleni u Općoj bolnici pokazali su spremnost da pruže i ovu mogućnost, ali nažalost, za kupovinu stočića neophodan je novac koji naša udruženja nemaju. Potrebno je sakupiti 2.000 KM za njihovu kupovinu – objašnjava Lana Zeherović, izvršna direktorica udruženja DJeCa-Dječije carstvo, pozivajući one koji mogu da pomognu akciju.

Ako se projekt pokaže uspješnim, ova udruženja ponudit će entitetskim ministarstvima zdravstva strategiju koja bi u konačnici imala za cilj humanizaciju porođaja u našoj zemlji. Strategija predviđa usklađivanje postojećih standarda s onima u EU.

B.T.

Dnevni Avaz 29.1.2010.
valterbranisarajevo

PostPostao/la maya83 dana 03/02/2010 20:29

http://www.djeca.org/site//index.php?op ... &Itemid=32

Evo jedan tekst o porodu na stolčiću, da malo podignem temu usput. Vjerujem da većina žena nije upućena šta ustvai znači porod na stolčiću ili hoklici, pa je zbog toga i odziv ovako zabrinjavajuće mali. (odbijam vjerovati da ne postoji interes da ako ne za sebe, obezbjedimo ovo kao standard za svoje kćerke)
maya83

PostPostao/la maya83 dana 08/07/2010 00:01

Gledam ovu temu, mrtva definitivno..
Pa da je dignem iz mrtvih..
Zahvaljujući donacijama grupe žena koje žive u Njemačkoj i njihovim porodicama, a koje su prepoznale značaj jedne ovakve akcije, u ovom trenutku su prikupljena sredstva za kupovinu ne jednog već dva stoličića za porode....i prikupljaju se sredstva za treći. Jedan će biti poklonjen općoj bolnici u sarajevu, druga dva tuzlanskom porodilištu.
Ono što je interesantno, mimo ovih gore pomenutih žena, uplate su stigle od još cijele tri osobe iz Bosne i Hercegovine.
Niti jedno Ministarstvo kojem se poslao dopis nije smatralo da treba da se uključi. Dakle: podjednaka letargija i psaivnost kao i kod građana.
Neće nas ubiti ni epidemije ni bakterije, ni loši uvjeti već pasivnost i nepostojanje želje da nešto mjenjamo...
maya83

Natrag na Humanitarne akcije

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.