Stari dio Sarajeva na listi UNESCO-a?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderatori/ce: delightful, anjusha

Da li se stari dio Sarajeva treba naci na listi UNESCO-a

Da
138
86%
Ne
16
10%
Ne znam
6
4%

Ukupno glasova : 160

Stari dio Sarajeva na listi UNESCO-a?

PostPostao/la valterbranisarajevo dana 25/07/2005 23:30

Dakle Stari i njegova okolina su zasluzeno stavljeni pod zastitu UNESCA. Taj dogadjaj je za kratko vrijeme unio mnogo pozitivnih pomaka u grad na Neretvi, ako nista natjerao je gradske glavesine da se malo ozbiljnije pocnu baviti komunalnim problemima.

Sada se javlja ideja da jos neka mjesta i objekti u BiH budu predlozeni za zastitu UNESCA. Spominju se bosanski stecci, pecina vjetrenica.

Na zalost niko ne spominje stari dio Sarajeva, koji je pun kulturno istorijskih znamenitosti koji su zasluzili da se nadju pod zastitom.

Da li mi imamo ljude koji bi mogli pokrenuti takav projekat? Da li imamo snage da svi stanemo iza toga.

Sarajevu je jednostavno potrebno nesto sto ce ga probuditi iz letargije i vratiti tamo gdje mu je mjesto. Projekat zimske olimpijade koji je mogao pokrenuti stvari sa mrtve tacke je na zalost propao, ovo bi mogla biti prilika za popravni.

Hajdemo uraditi nesto po tom pitanju.

Hocemo Bascarsiju na listi zasticenih spomenika UNESCA :)

Mozemo li makar skupljati potpise podrsketoj ideji na sarajevo-x?

POTPIŠITE PETICIJU - STAVLJANJE STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/
Zadnja izmjena: valterbranisarajevo; 29/07/2007 12:12; ukupno mijenjano 2 put/a.
valterbranisarajevo

Sponzorirana poruka

PostPostao/la rainbow_sex dana 26/07/2005 00:02

Da li mi imamo ljude koji bi mogli pokrenuti takav projekat? Da li imamo snage da svi stanemo iza toga.

to ne dolazi to u obzir u gradu gdje je vise od 80% privatne gradnje potpuno nelegalno.

kad je u sarajevo uradjen kakav lijep park da na nesto lici.

najbolje jarane da to dobijete preko stele :)
rainbow_sex

PostPostao/la mr_orange dana 26/07/2005 00:49

rainbow_sex je napisao/la:

to ne dolazi to u obzir u gradu gdje je vise od 80% privatne gradnje potpuno nelegalno.

kad je u sarajevo uradjen kakav lijep park da na nesto lici.

najbolje jarane da to dobijete preko stele :)

E nek si mu rek'o. :-)
mr_orange

PostPostao/la Celicna_saka dana 26/07/2005 09:29

Onakva kakva je sad, Bascarsiju ni pod zastitu mjesne zajednice ne treba staviti.
Celicna_saka

PostPostao/la sure_alma dana 26/07/2005 19:09

e to bi bila prava stvar kad bi stari dio grada sarajeva bio stavljen pod zastitu...
sarajevo kao sarajevo ima dosta znamenitih objekata, ali mislim da stari grad je nesto posebno...
iako tu ima dosta nekih nelegalnih objekata poslije rata, jos uvijek treba da znamo da je stari grad uvijek bio atrakcija (barem prije rata)...
sad ovo neko novo vrijeme doslo pa se ne zna ni ko pije ni ko placa...
ali eto, neka nas... :D
pozdrav svima
sure_alma

PostPostao/la rasta dana 27/07/2005 07:49

Celicna_saka je napisao/la:Onakva kakva je sad, Bascarsiju ni pod zastitu mjesne zajednice ne treba staviti.

a sto to?sta to fali Bascarsiji?
pa nece ovako biti do vijeka da u gradu moze radit ko sta hoce bez sankcija...
ti na nasoj carsiji imas maltene jednu do druge dzamiju crkvu i katolicku i pravoslavnu pa i sinagogu a to nemas nigdje drugo u svijetu do u jeruzalemu...i to vec traje stotinama godina...i sve sto imas u carsiji od objekata (bezistani , medresa , sebilj , mostovi i cesme) su negdje u isto doba sagradjeni kad i mostarska carsija!i sto sad staro jezgro mostara moze pod zastitu UNESCO-a a sarajevska carsija ne moze?
to sad raja i politicari u mostaru nesto drugo od ovih u sarajevu?
rasta

PostPostao/la Prenj dana 27/07/2005 08:00

Mislim da je Bascarsija par puta vec predlagana i da je kandidatura oba puta odbijena.
Potrebno je naglasiti da UNESCO ima vrlo stroga pravila i da je kod Mostara napravljen veeeeeliki izuzetak, jer izgradnja Starog mosta je bio i UNESCOv projekat - poklon BiH kojim bi se jos malo pomoglo lijeenje teskih ratnih rana.
Bascarsija u kojoj je 80% objekata staro svega trideset godina zaista nema nikakve sanse.
Ali poznavajuci nase neradnike, sad ce se napraviti komisija, pa delegacija, pa odbor, pa ce se tako sljedecih pet godina pare uzalud trositi, isto kao kad je pravljena kandidatura za OI prije koju godinu.

Mit Bosanca o njegovoj kosmickoj velicini se nastavlja ... :(
Niko kao mi :sad:
Prenj

PostPostao/la rasta dana 27/07/2005 08:06

80% objekata na Bascarsiji staro 30 godina???? :D ma ti si meni legenda...ok crijep NA objektima je mozda star 30 godina sto je svakako propust (nadam se da si se zbunio il si fulio jednu nulu na ono 30)
za te podatke ne znam da su im na lijepe oci stavili Mostar na listu ni za te odbijenice za Sarajevo i ne vidim nikakav mit u tome sto sam napisao!nismo najbolji sto ne znaci da smo automatski i najgori ne mislis li tako?
rasta

PostPostao/la Prenj dana 27/07/2005 08:17

rasta je napisao/la:80% objekata na Bascarsiji staro 30 godina???? :D ma ti si meni legenda...ok crijep NA objektima je mozda star 30 godina sto je svakako propust (nadam se da si se zbunio il si fulio jednu nulu na ono 30)
za te podatke ne znam da su im na lijepe oci stavili Mostar na listu ni za te odbijenice za Sarajevo i ne vidim nikakav mit u tome sto sam napisao!nismo najbolji sto ne znaci da smo automatski i najgori ne mislis li tako?

Rasta, gdje si ti bio pocetkom 80-ih kada su gradjene trgovke, Morica-han, ...
Bascarsija je nazalost u svojoj istoriji bezbroj puta gorila jer je uglavnom bila sastvljena od ducana koji su gradjeni od drveta.
A ako bi krenuli da predlozimo ostatak, koji jeste istorijski autentican, po kriterijima arhitektonske i istorijske jedinstvenosti, 80% turskih gradova bi imalo prednost pred Sarajevom ...

Obnova Starog mosta je bio i UNESCOv projekat i Mostar JESTE prosao preko stele, tako da se Mostar, u bilo kojoj sljedecoj kandidaturi, ne moze uzeti kao presedan.
Prenj

PostPostao/la Prenj dana 27/07/2005 08:29

Sto se tice blizeg komsiluka - zemalja bivse YU, opet smo na repu:
Hrvatska ima 6 lokacija na listi svjetske bastine, SiCG pet, Makedonija jednu, Slovenija jednu.
Prenj

PostPostao/la rasta dana 27/07/2005 17:40

Morica Han?de malo vidi kada se prvi put spominje taj objekat pa cemo dalje pricati...Begova dzamija , Gazi-Husrev Begov bezistan i medresa , sebilj doduse gorio je ali je opet tu , Kozja cuprija , stara pravoslavna crkva u srcu carsije , katedrala doduse malo kasnije i mnogo mnogo toga cega ni sam ne mogu da se sad sjetim ces naci ako protabiris po historiji koja je malo vise starija od trideset godina koje ti spominjes!!!!
I nemoj uvijek da furas jedan pravac jer se vidi da si informisan ali dopusti nekad da ti se predoce neke inforamcije koje ili ne znas ili neces da znas nije ni bitno...nije sramota ne znati , sramota je ne znati a ne pitati 8-)
rasta

PostPostao/la micika dana 27/07/2005 17:45

trebal kome apaurina :D
micika

PostPostao/la moderator dana 27/07/2005 18:02

Tema je dobila oznaku "Ne propusti".

Micika, ne zachatavaj. Unaprijed hvala.
moderator

PostPostao/la rasta dana 27/07/2005 18:04

http://www.spomenici-sa.ba/bos/vodic/vodic_sarajevo.htm

evo Prenj da ti pomognem i tacno je da su neki objekti gorjeli ali ne do temelja sto znaci da su obnovljeni tek unisteni dijelovi istih objekata a ne novo-izgradjeni...iz istog razloga je u obnovi starog mosta u mostaru koristen njegov izvorni materijal dakle dijelovi porusenog mosta i naravno da to ne moze biti isto ali se nastavlja VIJEKOVNI kontinuitet i historija naroda sa ovih prostora a ne nekakva kosmicka umisljenost ili kako si ono vec srocio 8-) ajde budi dobar
rasta

PostPostao/la valterbranisarajevo dana 27/07/2005 22:24

Moderatore hvala na podrsci !

Ne znam sta bih rekao. U stvari mene najvise boli ravnodusnost gradjana naseg grada koji su se izgleda digli ruke od svog grada i nijemo promatraju kako se on polako pretvara megalopolis sa obiljezjima provincije. Najbolji primjer je i ova tema koja nije naisla na veliko interesovanje. :(

Ja ipak smatram da je jedina sansa da se Sarajevo, a i svi njegovi gradjani trgnu iz letargije neki veliki kulturni i sportski dogadjaj. Mislim da je na zalost nedobijena olimpijada 2010 mogla nasem gradu vratiti sjaj velegrada i vratiti ga tamo gdje mu je mjesto. Slazem se da je sam proces pripreme za kandidaturu bio u najmanju ruku diletanstski, ali najveci razlog sto nismo imali bas nikakve sanse je taj sto podrsku ovom projektu nisu dali gradjani Sarajeva. Bilo je price: sta ce to nama opet ce neko na tome zaraditi pare, to vise nije u trendu itd. Medjutim kada vidimo da se za organizaciju Olimpijskih igara bore London, Sidnej, Peking onda je jasno da su gradjani tih gradova i njihovo rukovodstvo prepoznali sansu da preko te manifestacije jos vise poboljsaju uvjete zivota u svojim gradovima i novcem koji dobiju rijese komunalne i infrastrukturalne probleme.

Medjutim hajmo se vratiti na UNESCO. Ok oni imaju visoke standarde za stavljanje na svoju listu. Neka oni nama kazu sta trebamo uraditi a nama je da njihove zahtjeve ispunimo. Ionako cemo od svega toga najvecu korist imati MI. Uostalom imamo veliku i uglavnom neiskoristenu gradsku i kantonalnu administraciju koja tu moze uraditi puno posla.

Naravno slazem se da bi u prijedlogu osim same Bascarsije trebalo obuhvatiti siru staru gradsku jezgru grada, a obavezno onaj jedinstveni prostor gdje se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze bogomolje 4 najvece monoteisticke religije.

Svi kapitalni objekti koje je spomenuo rasta (Begova dzamija, Sahat kula Stara pravoslavna crkva, Katedrala, Sinagoga, Sebilj, mostovi su ipak opstali u izvornom izgledu, a sto se tice trgovki, pa svakom cinovniku u UNESCO-u je valjda jasno da nesto sto je od drveta ne moze opstati 500 godina.

Inace ako se svijetu ne predstavimo necim lijepim i ako cemo biti poznati samo po pucnju koji je 1914 godine zapalio svijet onda to nije dobro.

Zato apelujem i MOLIM sve: novinare, politicare, kulturne i javne radnike, kao i obicne gradjane Sarajeva da daju u sklopu svojih mogucnosti svoj doprinos da se ova ideja od koje cemo svi imati koristi pokusa realizovati.
:)
valterbranisarajevo

PostPostao/la Celicna_saka dana 28/07/2005 08:51

Cuj utopiste, narod nema hljeba da jede on bi olimpijadu.
Celicna_saka

PostPostao/la Prenj dana 28/07/2005 09:52

Sarajevo je dva puta podnosilo kandidaturu UNESCU i oba puta bilo odbijeno.
A sto se tice zimske olimpijade, to je pogotovo film koji vise nikada necemo gledati.
Da pocnemo malo ponavljati: "Bosna i Hercegovina je siromasna zemlja, Bosna i Hercegovina je siromasna zemlja, ..."
Prenj

PostPostao/la Prenj dana 28/07/2005 09:54

rasta je napisao/la:Morica Han?de malo vidi kada se prvi put spominje taj objekat pa cemo dalje pricati...Begova dzamija , Gazi-Husrev Begov bezistan i medresa , sebilj doduse gorio je ali je opet tu , Kozja cuprija , stara pravoslavna crkva u srcu carsije , katedrala doduse malo kasnije i mnogo mnogo toga cega ni sam ne mogu da se sad sjetim ces naci ako protabiris po historiji koja je malo vise starija od trideset godina koje ti spominjes!!!!
I nemoj uvijek da furas jedan pravac jer se vidi da si informisan ali dopusti nekad da ti se predoce neke inforamcije koje ili ne znas ili neces da znas nije ni bitno...nije sramota ne znati , sramota je ne znati a ne pitati 8-)

Rasta, a da malo proputujes svijetom prvo?
Bice ti onda puuno lakse da stavis i svoj grad i drzavu i sebe u siri kontekst.
Prenj

PostPostao/la rasta dana 28/07/2005 10:03

vrlo rado prvom prilikom (mada vec i jesam u tom "svijetu" al nek ti bude) , sto ipak nebi preporucio tebi dok ne naucis i pocnes cijeniti historiju (nadam se) svog grada , drzave i naroda jer kako ces cijeniti tudje kada ne znas svoje!budi dobar 8-)
rasta

PostPostao/la meatoverhere dana 28/07/2005 13:33

Nama ni deset UNESCO zastita ne moze pomoci. Valjda mi prvo treba da uredimo (i odrzavamo) svoj grad, dovedemo ga na nivo necega sto bi moglo biti na spisku UNESCO-a. Cekaj, kad bi to mogli i uspjeli UNESCO nam ne bi trebao. Jel tako?
meatoverhere

PostPostao/la Prenj dana 28/07/2005 13:39

rasta je napisao/la:vrlo rado prvom prilikom (mada vec i jesam u tom "svijetu" al nek ti bude) , sto ipak nebi preporucio tebi dok ne naucis i pocnes cijeniti historiju (nadam se) svog grada , drzave i naroda jer kako ces cijeniti tudje kada ne znas svoje!budi dobar 8-)

Bas zbog toga sto je cijenim, ne zelim da pretjerujem i preuvelicavam.
Prenj

PostPostao/la mIRCerka dana 28/07/2005 13:40

to bi bilo vise nego lijepo, ali je tesko bilo sta postici kada vecina stanovnika ovog grada ne zna, kao prvo, ko je osnivac grada....
onda, mnogi objekti od historijske vaznosti propadaju, jer ljude na vlasti jednostavno boli ona stvar za historijom....
stecci koji su stavljeni pred Muzej kod filozofskog faxa sluze kao dodatna klupa nadobudnim studentima....

ja sam za peticiju, cak bih je podrzala i na ovom forumu, ali mislim da trenutno imamo malo toga za ponuditi...

mozda bi i uspjeli sa nekim odredjenim objektima, ali jezgru Starog Grada cisto sumnjam da bi prihvatili u cjelosti....
mIRCerka

Lokacija: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

PostPostao/la rasta dana 28/07/2005 18:29

Prenj je napisao/la:
rasta je napisao/la:vrlo rado prvom prilikom (mada vec i jesam u tom "svijetu" al nek ti bude) , sto ipak nebi preporucio tebi dok ne naucis i pocnes cijeniti historiju (nadam se) svog grada , drzave i naroda jer kako ces cijeniti tudje kada ne znas svoje!budi dobar 8-)

Bas zbog toga sto je cijenim, ne zelim da pretjerujem i preuvelicavam.

kazem ti prvo je moras nauciti da bi je mogao cijeniti! 8-)

uostalom sta ce nama priznanje od UNESCO-a kad ni sami ne cijenimo to sto imamo...
pa da nemamo neku historisku podlogu nebi dozivjeli pored svih ratnih strahota i urbicid...zasto je gadjana vijecnica?i to zapaljivim projektilima?zato sto je u njoj bilo stotine pisanih tragova sto o historiji bosne sto naroda u njoj kojekakvi rukopisi inih vladara bosne za vrijeme osmanlija i austrougarske....
sto je najsvetija knjiga sarajevskih (zapravo spanskih jevreja koji su se bjezeci od maura naseili u sarajevu) zavrsila u rusiji?nije se sigurno zagubila u prtljagu nekog aviona pa zavrsila tamo nego su se ljudi otimali za nju ali su je na kraju morali vratiti...
sarajevo je krajem sessnaestog stoljeca bilo srediste trgovine ovih prostora sto dokazuju bezistani u radnje u njima u kojima su trgovali svi narodi koji su zivjeli u sarajevu!
da ne ponavljam onu pricu da smo imali javna kupatila i vodovod dok se evropa kupala po dunavu a smrad (pokusavala) ublaziti kojekakvim parfemcicima...
imamo ljudi i cime se pohvaliti i sta pokazati...nije sve tako crno...a i ne treba nam taj UNESCO certifikat dok sami ne skontamo ko smo i sta smo i sta nas okruzuje!
rasta

PostPostao/la meatoverhere dana 28/07/2005 19:49

Dobro ba rasta, pusti prenja na miru. Ima valjda pravo na misljenje i iznosenje istog. Uglavnom, problem je u gradjanima Sarajeva i u njihovom odnosu prema gradu, njegovoj istoriji i ljepotama. Kao sto neko rece, ovakvo kakvo je sad nije ni za sta, a ne za UNESCO-vu zastitu.
meatoverhere

PostPostao/la valterbranisarajevo dana 28/07/2005 20:58

Ovo je ono o cemu je Prenj govorio

Croatia
Old City of Dubrovnik (1979 , 1994 )
Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian
(1979 )
Plitvice Lakes National Park (1979 , 2000 )
Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic
Centre of Poreč (1997 )
Historic City of Trogir (1997 )
The Cathedral of St James in Šibenik (2000 )

Serbia and Montenegro
Natural and Culturo-Historical Region of Kotor (1979 )
Stari Ras and Sopočani (1979 )
Durmitor National Park (1980 )
Studenica Monastery (1986 )
Dečani Monastery (2004 )

the Former Yugoslav Republic of Macedonia
Ohrid Region with its Cultural and Historical Aspect and its
Natural Environment (1979 , 1980 )

Slovenia
Škocjan Caves (1986 )

Lithuania
Vilnius Historic Centre (1994 )

Latvia
Historic Centre of Riga (1997 )

Pa prosudite sami (bez zadnje namjere prema ovim prekrasnim gradovima). Zasto Sarajevo zaostaje za Kotorom,Trogirom, Ohridom ili Porecom?

Ili zasto su za svjetsku kulturnu bastinu vazniji Vilnius ili Riga od Sarajeva?
valterbranisarajevo

Sljedeća

Natrag na Sarajevo

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.