Moderatore hvala na podrsci !
Ne znam sta bih rekao. U stvari mene najvise boli ravnodusnost gradjana naseg grada koji su se izgleda digli ruke od svog grada i nijemo promatraju kako se on polako pretvara megalopolis sa obiljezjima provincije. Najbolji primjer je i ova tema koja nije naisla na veliko interesovanje.
Ja ipak smatram da je jedina sansa da se Sarajevo, a i svi njegovi gradjani trgnu iz letargije neki veliki kulturni i sportski dogadjaj. Mislim da je na zalost nedobijena olimpijada 2010 mogla nasem gradu vratiti sjaj velegrada i vratiti ga tamo gdje mu je mjesto. Slazem se da je sam proces pripreme za kandidaturu bio u najmanju ruku diletanstski, ali najveci razlog sto nismo imali bas nikakve sanse je taj sto podrsku ovom projektu nisu dali gradjani Sarajeva. Bilo je price: sta ce to nama opet ce neko na tome zaraditi pare, to vise nije u trendu itd. Medjutim kada vidimo da se za organizaciju Olimpijskih igara bore London, Sidnej, Peking onda je jasno da su gradjani tih gradova i njihovo rukovodstvo prepoznali sansu da preko te manifestacije jos vise poboljsaju uvjete zivota u svojim gradovima i novcem koji dobiju rijese komunalne i infrastrukturalne probleme.
Medjutim hajmo se vratiti na UNESCO. Ok oni imaju visoke standarde za stavljanje na svoju listu. Neka oni nama kazu sta trebamo uraditi a nama je da njihove zahtjeve ispunimo. Ionako cemo od svega toga najvecu korist imati MI. Uostalom imamo veliku i uglavnom neiskoristenu gradsku i kantonalnu administraciju koja tu moze uraditi puno posla.
Naravno slazem se da bi u prijedlogu osim same Bascarsije trebalo obuhvatiti siru staru gradsku jezgru grada, a obavezno onaj jedinstveni prostor gdje se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze bogomolje 4 najvece monoteisticke religije.
Svi kapitalni objekti koje je spomenuo rasta (Begova dzamija, Sahat kula Stara pravoslavna crkva, Katedrala, Sinagoga, Sebilj, mostovi su ipak opstali u izvornom izgledu, a sto se tice trgovki, pa svakom cinovniku u UNESCO-u je valjda jasno da nesto sto je od drveta ne moze opstati 500 godina.
Inace ako se svijetu ne predstavimo necim lijepim i ako cemo biti poznati samo po pucnju koji je 1914 godine zapalio svijet onda to nije dobro.
Zato apelujem i MOLIM sve: novinare, politicare, kulturne i javne radnike, kao i obicne gradjane Sarajeva da daju u sklopu svojih mogucnosti svoj doprinos da se ova ideja od koje cemo svi imati koristi pokusa realizovati.