lifestyle
1

Odbačena Severinina kaznena prijava

Sarajevo-X
Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju je Severina podnijela protiv pet fizičkih i pravnih osoba, među ostalima i urednika portala Index.hr Matije Babića, javlja Index.hr

Severina je kaznenu prijavu podnijela zbog kaznenog djela nedozvoljene upotrebe autorskog djela, "snimke privatnog videozapisa intimnog odnosa, a tužilaštvo je prijavu odbacilo smatrajući da se "u slučaju snimke ne radi ni o autorskom djelu ni o izvedbi umjetnika", piše Jutarnji list.

Severina je za navedeno kazneno djelo sumnjičila urednika Internet stranice Voajeri 385 Marka Zidruma i izdavača te publikacije TD Hiperlink, Matiju Babića, urednika Index.hr portala i izdavača Prva stranica, te novinara Dragu Pilsela.

U prijavi je stajalo kako su osumnjičeni objavili autorsko djelo za čije objavljivanje nisu pribavili Severinino odobrenje kao koautora djela. Objavili su materijal unatoč njezinoj zabrani, te tako ostvarili neutvrđenu materijalnu korist, svakako veću do 30.000 kuna, prenosi Jutarnji list.

Tužilaštvo je odluku obrazložilo kako neko djelo, da bi se smatralo autorskim, prema zakonu mora biti originalna intelektualna tvorevina iz književnog, zdravstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja i tako dalje.

U Severininom slučaju radi se o snimci intimnog odnosa namijenjenoj isključivo privatnoj upotrebi, bez namjere sudionika da ga objave u javnosti, što je Severina potvrdila u prijavi.

Nije prihvaćena niti tvrdnja pjevačice da je iz snimke nesporan njezin položaj umjetnika izvođača.

Tužilaštvo je pojasnilo, prenosi Jutarnji list, kako su umjetnici izvođači, primjerice glumci, pjevači, plesači, reditelji, dirigenti i druge osobe koje izvode djela s područja književnosti, umjetnosti ili folklora. U ovom slučaju nije riječ o izvođenju djela ni iz jedne od ovih kategorija, pa se ne radi ni o statusu umjetnika izvođača, ističe Index.hr.