Uvrstite ih u ishranu
13

Pet namirnica koje poboljšavaju vaše kognitivne funkcije

N. C.
Učenje, razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka i sposobnost obraćanja pažnje potpadaju pod termin koji se naziva kognitivna funkcija.

Dok je starost najveći faktor rizika za nastanak kognitivnog pada, drugi faktori rizika uključuju porodičnu anamnezu, nivo obrazovanja, ozljede mozga, fizičku neaktivnost i hronična stanja kao što su Parkinsonova bolest, bolesti srca i moždani udar i dijabetes.

Vjerovali ili ne, hrana koju jedete može utjecati i na vaše kognitivno zdravlje. Istraživanja pokazuju da hrana koju uključujemo u našu prehranu igra ključnu ulogu u podržavanju funkcije mozga, zadržavanju pamćenja i cjelokupnom kognitivnom blagostanju.

Općenito, dokazi pokazuju da ishrana s niskim udjelom masti djeluje kao zaštita od kognitivnog opadanja, kao i slijedeći načini ishrane koji uključuju Mediteransku.

Orasi

Orasi su jedini orašasti plodovi koji su dobar izvor ALA omega-3 masnih kiselina, zbog čega su jedna od najboljih namirnica za zdravlje mozga. Konzumacija ovih orašastih plodova koji su prepuni ove zdrave masti može se boriti protiv oksidativnog stresa i upale - dva pokretača kognitivnog pada.

Prema rezultatima studije The Walnuts And Healthy Aging, randomiziranog kontroliranog ispitivanja u kojem se procjenjuju efekti konzumacije između 30 i 60 grama oraha svaki dan tokom dvije godine, dnevna konzumacija oraha može odgoditi kognitivni pad kod osoba s većim rizikom.

Borovnice

Da li ste znali da postoje različite sorte borovnica? Među izborom koji postoji, divlje borovnice mogu ponuditi jedinstvene prednosti vašem kognitivnom zdravlju.

Dok su konvencionalne borovnice pozitivan dodatak ishrani koja podržava zdravlje mozga, pokazalo se da divlje borovnice pomažu starijim osobama koje imaju sporije kognitivne procese da razmišljaju brže, prema rezultatima studije objavljene u Nutritional Neuroscience.

Narandže

Narandže imaju mnoštvo nutrijenata i biljnih spojeva koji mogu igrati pozitivnu ulogu u kognitivnom zdravlju kada su uključeni kao dio uravnotežene prehrane, uključujući vitamin C, tiamin, vitamin B6 i hesperidin.

Klinička studija na zdravim starijim odraslim osobama objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su odrasle osobe koje su konzumirale 100 postotni sok od narandže svaki dan tokom osam sedmica, koji je napravljen od cijeđenih narandži, postigle bolje rezultate na kombinovanim testovima globalne kognitivne funkcije u odnosu na kontrolunu grupu. Druga studija je pokazala da je uključivanje citrusnog voća i soka od narandže povezano s boljim performansama na nekim kognitivnim testovima, među starijim odraslim osobama koje su procjenjivane.

Zeleno lisnato povrće

Uključivanje zelenog lisnatog povrća, poput špinata, može pomoći u usporavanju kognitivnog pada kod starije populacije. Neki dokazi sugeriraju da bi to moglo biti zbog nutrijenata koje ova hrana sadrži, uključujući lutein, folat i beta-karoten. Prema studiji objavljenoj u Nutrients, uključivanje dnevne porcije zelenog lisnatog povrća u ishranu može pomoći u održavanju zdravlja mozga.

Lubenica

Lubenica je izvor mnogih nutrijenata koji podržavaju zdravlje mozga, uključujući karotenoid koji se zove likopen. Ovo biljno jedinjenje, koje je odgovorno za davanje crveno-ružičaste lubenice prekrasne nijanse, pokazuje neuroprotektivna svojstva zbog svoje antioksidativne i protuupalne funkcije.

Prema rezultatima sistematskog pregleda literature objavljenog u Journal of Nutritional Science, dostupni podaci pokazuju značajnu pozitivnu vezu između potrošnje likopena i održavanja kognicije. Postoje i podaci koji pokazuju značajnu povezanost između nižeg cirkulirajućeg likopena i viših stopa smrtnosti od Alchajmerove bolesti.