Abu Dhabi
0

Nekad pustinja, sad oaza za bogatu klijentelu

Sarajevo-x.com
Prije samo 50 godina, Abu Dhabi je bio pustinja puna koliba od blata i palminog drveća i grad koji je bio u totalnoj sjeni glamuroznog i hedonističkog Dubaija.

Ali danas, sve je drugačije. Otoci u blizini obale postali su omiljena destinacija bogataša sa svih strana svijeta.

Sa bijelim plažama, velikim tržnim centrima i svakim mogućim oblikom sportske rekreacije, ova luksuzna destinacija je također i glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Otkud se dogodila tako velika promjena? Zbog nafte.

Danas, tamo gdje je nekad bila samo pustinja, napravljena je raskošna promenada uz koju je prostore pješćana plaža duga više od osam kilometara.

Fontane krase bujne vrtove i sve je besprijekorno čisto. To je divno mjesto za provesti predvečerje, kad temperature malo opadnu.

Za sporstke entuzijaste, u Abu Dhabiju postoji pet vrhunskih terena za golf. Ali tamo ćete pronaći i svaku moguću vrstu zabave na vodi, a možete za rekreaciju jahati konje ili kamile, kako vam je draže.

Kako bih dodatno potcrtala u šta se ovaj grad pretvorio, moram istaći podatak da će Formula 1 debitirati ovdje već ove jeseni, gdje će biti održana posljednja trka u 2009. godini.

Međutim, koliko god moderan ovaj grad postao, još uvijek je moguće osjetiti dašak starog beduinskog grada. Potrebno je samo skrenuti iz glavnih ulica iza prvog čoška i pred vama će se otvoriti novi-stari svijet.

U Abu Dhabiju postoji i "selo baštine" koje turistima pruža uvid u način života tamošnjih stanovnika prije nego su blagoslovljeni "crnim zlatom".

Najstariji dio grada i danas je okupan najrazličitijim bojama.

Rotana Beach Front Hotel, u kojem smo odsjeli, odlična je baza za istraživanje okoline. Izgrađen u kolonijalnom stilu, sve je u ovom hotelu pod špagu. Hrana i usluga su je odlične, a što je najvažnije, privatna plaža i bazen pružaju dobrodošlicu na ljetnim vrućinama.

Ipak, ima jedna stvar koja je opasna za kupoholičare. Oni vrlo lako, tunelom, mogu od hotela doći do velikog tržnog centra.

Rotana gradi još jedan hotel, koji treba biti gotov za Grand Prix, a koji će gostima omogućiti da utrku gledaju sa svojih balkona.

Kad napuštate grad, vidite da se cijelo područje širi nevjerovatnom brzinom i treba neko vrijeme nakon što izađete iz centra da dođete do prave pustinje.

Najbolji period za odlazak u Abu Dhabi je od septembra do početka juna, a treba izbjegavati ljetne mjesece zbog izrazito visokih temperatura koje narastu i preko 48 stepeni celzijusa, piše dopisnica The Mirrora Philippa Clarke.